Mätteknikern Annelie Ekman möter dagligen nya utmaningar i sitt arbete. Till exempel när en brygga i Årsta skulle pålas och där pålarna måste ha exakt lutning. Då använde hon Topocad för att bearbeta data så att punkterna på pålarna i sjön hamnar korrekt och bryggan förankras på ett säkert sätt.
För mätteknikern Annelie Ekman är Topocad en daglig följeslagare bland projekten. Så har det varit de senaste tio åren. Hon arbetar på Bro & Väg Mälardalens lokalkontor i Uppsala och ägnar mycket av sin tid till anläggningsuppdrag.
Just nu arbetar hon med ett projekt där en skola håller på att uppföras. Ett rätt ordinärt jobb för Annelie som kretsar kring planering av VA-nätet, ledning för fjärrvärme och liknande arbetsuppgifter. Innan projekteringen tog sin början måste området först saneras, det har legat en bensinstation på området och ett tegelbruk. Marken består av lerjord så därför var man tvungen att påla.
– 600 pålar skulle sättas ut, berättar Annelie. Jag började med att ta in ritningsunderlaget i Topocad och sedan skickade jag data från programmet till ett instrument för att sätta ut punkterna på området. De används av en entreprenör som sköter pålningsarbetet.
Samma arbetsmoment upprepas när Annelie arbetar med VA-nätet där punkterna för brunnar och liknande sätts ut. Hela tiden fungerar Topocad som en station mellan verkligheten och teorin, där data kontinuerligt strömmar från inmätning till bearbetning i den virtuella världen till utsättning. Data samlas in, analyseras och förs åter ut i terrängen. Till projektet hör också att markera ut var skolhuset ska stå.
– Det är viktigt för att de prefabricerade väggarna ska sättas på plats och för att ledningarna ska hamna rätt.