Skip to main content

5 frågor om Nätutjämning

Dubois-natutjamning-stor

Lär känna Thomas Dubois, expert inom nätutjämning och även vår kursledare i ämnet. Här delar han med sig av insikter om nätutjämningens fördelar för mättekniker – och tar oss med på sin egen upptäcktsfärd inom ämnet.

 

Varför ska jag jobba med nätutjämning?

Att behärska nätutjämning är en stor fördel inom mätningstekniken då du kan beräkna inte bara nät utan många andra typer av mätningar med denna modul. Du får då bättre redskap för att analysera och bedöma resultatet och kan kombinera olika mättyper och metoder nästan obegränsat.

Hur kommer det sig att du kan så mycket om nätutjämning?

Jag är teknisk lantmätare från början och har under nästan hela karriären arbetat med undervisning i geodesi, plus en del programmering och stomnätsanalyser genom åren. Nätutjämning är fascinerande, det finns alltid något nytt att utveckla eller lära sig om det!

Vad har du arbetat med förutom undervisning?

Förutom att vara lärare i alla tekniska lantmäteriämnen (främst på Kartotek) så har jag hunnit med 6 år i Etiopien och drygt ett år i Indonesien. Det var spännande år inom olika biståndsprojekt där jag skapade system för kartering.

Vad har du för tips till den som vill komma igång med nätutjämning?

Gå Adtollos kurs i Nätutjämning. För att komma igång ordentligt så bör du innan kursen vara bekant med Topocads grundfunktioner och inställningar. När du har gått kursen är det viktigt att testa nätutjämningar på egen hand medan kunskaperna är färska, och ta hjälp av Adtollo om det behövs!

Berätta vad jag får lära mig på kursen.

I denna kurs får du lära sig alla olika steg som behövs i Topocad för att genomföra olika typer av nätutjämningar. Du lär dig också en del teori bakom beräkningen för att kunna göra korrekta inställningar och bedöma olika utjämningsresultat.

 

Läs mer om Topocads kurs i Nätutjämning här

Vill du få information om våra produktnyheter och evenemang?

Prenumerera på våra nyhetsbrev!

Bli kontaktad

Fyll i formuläret så kontaktar vi dig så snart vi kan.

Obligatoriskt