• Så slimmar mätningsingenjören Nils Lindqvist punktmolnet

  Punktmolnet är makalöst rikt på information. Men all data behövs inte och därför måste punktmolnet filtreras. Här delar Nils Lindqvist på Lindqvist Mät AB med sig av sina bästa tips för att underlätta hanteringen.

   

  En stor portion erfarenhet. Det är en tillgång för mätningsingenjören Nils Lindqvist på Lindqvist Mät AB i arbetet med att överföra landskapet han har framför sig till en hanterlig modell i datorn. Först låter han blicken svepa över varje del av terrängen, vandrar runt och studerar hur den verkligen ser ut. En rejäl okulär besiktning där varje grop, grushög, kulle eller annan formation noteras. Varför?

  – Så att punktmolnet avbildar landskapet på ett rättvisande sätt, säger Nils.

  Han drar nytta av Topocad när punkterna senare ska bearbetas. Programmet är en given följeslagare i projekten och har varit så sedan 2005.

   

  Från drönare till punktmoln

  Efter besiktningen startar Nils arbetet med att låta en drönare flyga över det aktuella området. Med hjälp av fotogrammetri överförs flygfotot till ett punktmoln som han bearbetar vidare i Topocad, där det färgsätts. Han använder mestadels punktmolnet för att ta fram terrängmodeller men gör även volymberäkningar.

  För att punktmolnet ska få rätt position har han lagt ut plattor med kryssrutor i terrängen som sedan mäts in med GPS. Då georefereras drönarflygningen och därmed varje punkt i molnet. Dessutom har han utvecklat en helt egen metodik för att resultatet ska få en så hög säkerhet som möjligt.

  – Jag mäter in några punkter som jag jämför med punktmolnet så att det får rätt geoposition. Det är ett sätt för mig att kvalitetssäkra mitt arbete så att punktmolnet stämmer med verkligheten.

  De uppmätta punkterna är enbart för hans egen del och redovisas inte i projektet.

   

  Nödvändig filtrering

  Ett punktmoln är fantastiskt rikt eftersom drönaren har, utan urskiljning, avbildat det som har kommit i dess väg. Men allt är inte relevant. Träd, buskar, en skock fåglar och annat ovidkommande måste därför elimineras så att punktmolnet får den kvalitet som krävs.

  Tack vare det färgsatta punktmolnet i Topocad kan Nils enkelt identifiera de objekt som inte har någon plats i projektet och ska plockas bort. Den nya funktionen för att identifiera träd i punktmolnet, som lanserats i version 19.2, har han ännu inte testat, men kommer snart att göra det.

  Filtreringen görs också för att punkterna ska bli lättare att hantera. Men, understryker Nils, det får inte göras avkall på punktmolnets innehållsmässiga kvalitet. Den måste vara intakt för att inte äventyra resultatet.

  Här är några av hans tips för att generalisera datamängden med hjälp av Topocad.

   

  Tips! Filtrering i plana ytor

  När terrängen består av plana ytor adderar Nils ett rutnät i punktmolnet som har fast mått, till exempel två gånger två meter, alltså bestämmer en fast punkttäthet i Topocad. Det är naturligtvis beroende på hur ytan ser ut. Ju planare ytan är, desto större avstånd kan sättas mellan punkterna i rutnätet och de punkter som hamnar bredvid plockar programmet bort. Metoden reducerar mängden punkter i rutnätet.

   

  Tips! Filtrering i kuperat område

  Är terrängen däremot växlande med olika höjdskillnader jobbar Nils på ett annat sätt. Med hjälp av punktmolnet skapar han höjdkurvor med bibehållen punkttäthet. Därefter klistrar han in ortofotots rasterbild och bakom höjdkurvan framträder då till exempel ett träd vars höjdkurva inte ska vara med. Det tar Nils sedan bort i Topocad.

   

  Tips! Drar nytta av Lantmäteriets gridmodeller

  Ett annat tips som Nils delar med sig av är att nyttja gridmodeller från Lantmäteriet. De flygskannar och producerar punktmoln som formas till gridmodeller i storleken två gånger två meter. Molnet innehåller punkter som finns i markskiktet och alla träd och annan vegetation har man tagit bort. Denna modell tar Nils in i Topocad och kan jämföra Lantmäteriets punktmoln med sitt eget från sin drönarflygning. Då kan han inkludera de punkter från Lantmäteriet som annars är svåra att fånga in med en drönare, framför allt i skogrika trakter och tät växtlighet.

  – Man kan arbeta med Topocad på många sätt, säger Nils. Så här har jag valt att jobba och det är produktivt för mig och i mina projekt.

  Det visar hur flexibelt programmet är. Punktmolnet blir lättare att arbeta med tack vare programmet. Tid frigörs som hellre kan läggas på nya projekt med drönaren.

   

  Av: Love Janson

   

   

   

 • Fler nyheter

 • Aprilkurserna blir webbkurser och prissänks

  För att förenkla för alla som nu arbetar hemifrån flyttar vi våra aprilkurser från Stockholmskontoret till webben och sänker priset.

  Introduktionskurs Topocad, webb. 14 april 09.00-12.00. Pris 950:- Topocad CAD, webb. 15 april 09.00-16.00. Pris 2 500:- (Ord pris 5 000:-) Topocad Admin, webb. 16 april 09.00-16.00. Pris 2 500:- (Ord pris 5 000:-) Topocad Volymberäkning sektion, webb. 21 april 09.00-16...

  Läs mer
 • Kartdagarna inställda – se våra föreläsningar över webben istället

  Som många av er redan känner till är Kartdagarna inställda.

  Då många visat ett stort intresse för våra workshops och föreläsningar genom föranmälningar, vill vi kunna erbjuda dessa över webben. Först ut är:

  Föreläsning 1: Tjänstebaserad uppdatering av geodata – fokus Topocad BAL version 20

  Onsdag 25 mars kl 11.00-11.30 (ca 25 min webinar ink. frågor)

  Ni får svar på alla frågor ...

  Läs mer
 • Behöver du jobba hemifrån? Adtollo erbjuder hemmalicens!

  I dessa tider när många arbetar hemifrån, vill vi hjälpa till att göra det enklare för våra användare! Vi erbjuder nu alla våra användare att utöka sina licenser för att kunna installera på en hemdator.

  Få en personlig licens att installera på din hemdator Licensen gäller 3 månader

  Skicka oss ett mejl så ordnar vi det!

   

  Läs mer
 • Adtollo på roadshow till Mora och Östersund!

  Emma, Rebecka och Nicklas åker till Mora och Östersund för att visa Tips & Trix samt versionsnyheter i Topocad under andra veckan i mars.

  Alla som är intresserade är varmt välkomna! 🙂

  MORA När: 13.00-16.00 den 12/3-2020 Var: Aulan på Mora Folkhögskola, Yvradsvägen 29, Mora Vi bjuder på fika! Anmälan

  Anmäl dig via vårt formulär

  ÖSTERSUND

  Träffen anordnas tillsammans med Geofix s...

  Läs mer
 • Försäljning & support av Chaos desktop och Congera programvaror flyttar från Symetri till Adtollo

  Symetri och Adtollo har sedan 2012 haft ett tätt samarbete gällande ritning- och dokumenthanteringssystemen Chaos desktop och Congeria, där Adtollo stått för utveckling av systemen och Symetri stått för försäljning och support. Från och med 1 mars 2020 flyttas hela verksamheten för Chaos desktop och Congeria över till Adtollo, som därmed tar över försäljning och support.

  ”Sedan 2017 ingår Ad...

  Läs mer