Skip to main content

Vad är skillnaden på BIM och IFC?

jakob-ifc-2

…och 4 andra frågor om IFC

Byggbranschen talar alltmer om fördelarna med IFC, och för att få klarhet i ämnet vände vi oss till vår produktexpert Jakob Samani. Här svarar han på 5 frågor om IFC!

Vad står formatet IFC för?

IFC, eller Industry Foundation Classes, är ett initiativ av den internationella organisationen Building Smart. Det är ett format som möjliggör för alla inblandade i ett byggprojekt, från början till slut, att smidigt dela och utbyta information.

Vad är skillnaden på BIM och IFC?

BIM är ett koncept, IFC är det praktiska utbytesformatet som man skickar.

I vilka sammanhang används det och av vilka?

IFC används av alla i branschen, och olika grupper använder olika delar i formatet. Projektörer använder det för att planera bygget medan byggingenjörer och mätningstekniker använder det för att säkerställa att allting går enligt plan under byggnationen. Efter att bygget är färdigt kommer även förvaltare att använda informationen för effektiv drift och underhåll. Det är ett flexibelt och öppet format som rymmer mycket information, vilket gör det till ett oumbärligt verktyg i modern byggindustri.

Varför är det bra för Topocadanvändaren?

Det kan handla om att kunna läsa vissa detaljer i en byggnad som till exempel håltagning i betong eller stål i en fasad, som man ska sätta ut.  I vissa fall kommer endast den typen av information med i en IFC-fil, och då är det viktigt att den går att öppna i programmet.

Vad är det nya med IFC i Topocad?

IFC är ett väl använt format idag, framför allt för husbyggen. Med den senaste uppdateringen, version 4.3, har IFC utökats till att även stödja längsgående geometrier, vilket öppnar upp för integrering av vägar och järnvägar i projekten. Tidigare var man begränsad till att skicka den typen av data via exempelvis Landxml, men nu kan samtliga filer skickas direkt genom IFC, vilket gör att man kan ha mer detaljerad information på varje objekt. Som mättekniker eller mätingenjör är det av yttersta vikt att kunna tillgå och läsa alla dokument och ritningar som kommer från projektets konstruktörer.

Tack vare IFC-formatet kan detta nu göras smidigare än någonsin i Topocad, där all nödvändig information kan öppnas på en och samma plats.

 

 

 

IFC 4.3 i Topocad innehåller ytor och väggeometrier. 

Vill du få information om våra produktnyheter och evenemang?

Prenumerera på våra nyhetsbrev!

Bli kontaktad

Fyll i formuläret så kontaktar vi dig så snart vi kan.

Obligatoriskt