Skip to main content

Topocad passar perfekt för Lilla Edets kommuns framtidsvisioner

motaz-webb

Mätningsingenjören Motaz Hanna är en sann Topocad-entusiast. Efter många års arbete i GIS-plattformar hittade han en ny favorit när han testade Topocad. Här får du en direkt inblick i hur Motaz använder Topocad för att få ut bra resultat i sina projekt på Lilla Edets kommun.

Efter drygt 45 minuters bilfärd från Göteborg kommer du till Lilla Edets kommun som breder ut sig både i Bohuslän och Västergötland. Här arbetar mätningsingenjören Motaz Hanna som efter lantmätarprogrammet och kurser i GIS utvecklade en verklig fascination för GIS-plattformar. Möjligheten att arbeta i Topocad kom när jobbet på Lilla Edets kommun dök upp.

– Lilla Edets kommun hade egentligen inte haft någon mätverksamhet i huset på länge, utan istället anlitat underkonsulter*. Topocad fanns som licens, men ingen kunde programmet bra och det fanns ingen lösning för hur man skulle använda det när jag började, berättar Motaz Hanna.

Lärde sig Topocad från grunden på egen hand

Precis som för vem som helst som börjar en ny anställning tog det ett tag att sätta sin in i de nya systemen. Att ingen kunde Topocad förutom en anställd, som snart skulle gå i pension, hindrade inte Motaz. Han beslöt sig för att lära sig Topocad på egen hand.

– Jag kunde fått gå en kurs för att lära mig programmet, men jag är nörd så jag började kolla på det själv. Det tog faktiskt inte ens lång tid innan jag kände hur mycket glädje det gav mig, det var verkligen en wow-känsla!
Motaz tog därmed fram ett arbetssätt som fungerade för honom, och har idag en helhetslösning för att bearbeta underlag. När en ny kollega börjar är det enkelt för denne att komma igång med programmet då Motaz satt upp allt från kodlistor till egna symboler.

Ett förenklat arbetsflöde

Lilla Edets kommun har förstått att det är viktigt med datainformation och insamling och det finns stora framtidsvisioner. Det finns ett stort engagemang och man har exempelvis investerat i en ny drönare, vilket underlättat Motaz arbetsprocess. Han jobbar i Topocad hela dagarna och tolkar bland annat nybyggnadskartor, äldre detaljplaner, eller gör lägeskontroller innan en konstruktion ska gjutas för att säkerställa att det stämmer överens med bygglovet.

– Jag har hittat ett arbetssätt där jag går från DJI Terra, programmet jag använder för bearbetning av min insamlade data från drönarflygningar, vidare till Topocad, och då från punktmoln till geometrier och punkter/linjer med höjdinformation i DWG. Det jag gör i Topocad skickar jag sedan vidare, exempelvis i form av nybyggnadskartor och projekteringsunderlag. Det förenklade arbetsflödet mellan DJI Terra och Topocad därigenom även uppdraget och det säkerställer kvalitet, berättar Motaz.

Ett tydligt språk för alla mätningsingenjörer

Motaz anser att Topocad passar mätningsingenjörer så bra för att det är nischat för mätning, bearbetning och modellering. Det sparar tid. Så pass mycket tid att Motaz kan göra klart 2-3 nybyggnadskartor i veckan, beroende på hur mycket annat jobb han har.

Funktioner som att skapa digitala modeller, markprofiler och höjdkurvor är också väldigt användbart för honom och han lyfter specifikt fram värdet av beräkningskapaciteten. Men det bästa av allt är 3D-funktionen.

– Jag har inte sett något program som på ett enkelt sätt kan redigera så bra och smidigt som Topocad. Med 3D-funktionen kan jag vrida hela modellen och se till att allt stämmer, från en vägkant till en trappa. Jag kan till och med redigera i 3D-vyn! Då kan jag inte bara upptäcka fel utan rätta till dem direkt vilket du inte kan göra på samma sätt i andra program. I andra GIS-program behövde jag ytterligare program för att få helheten, men med Topocad behöver jag inget annat utan har alla funktioner jag behöver, säger Motaz.

Visionen om en sömlös databas i 3D

Lilla Edets kommuns ambitioner är som sagt höga och investeringen i ny teknik sträcker sig längre än till teknikinköp. Motaz berättar att de har som ambition att skapa en sömlös databas som innehåller 3D-information av absolut toppkvalitet, och där är Topocad en nyckelspelare i projektet.

– Jag får fram otroligt bra data med drönaren. Jag kan se stolpar, bäckar, vägar, ja, allting i 3D med otrolig noggrannhet. Min vision för framtiden är att jobba helt i 3D. DWG som format är också ett språk som alla kan använda och det blir inte så tungt när man skickar över det till andra, säger Motaz.

Till och med en primärkarta i 3D

Kommunen siktar även på att ha hela primärkartan i 3D, där vägar, byggnader, diken och allt annat ska ha höjdinformation. Eftersom Topocad erbjuder 3D-möjligheten är Motaz övertygad om att resultatet kommer att bli mycket bra.

– Jag känner att jag har lyckats väldigt bra med Topocad. Det förenklar verkligen min vardag som mätningsingenjör, och efter att ha visat mina kollegor vad vi kan göra i Topocad är alla med på banan!

Projekt i fokus:
Lilla Edets reningsverk

Lilla Edets reningsverk skulle byggas om för att öka kapaciteten för framtida planer. Då ombads Motaz Hanna avgöra om det var risk för översvämning då reningsverket låg nära älven.

Till Motaz hjälp hade han solid-modeller och vanliga CAD-modeller, vilket sedan exporterades till kunden i DWG-format.
Liksom andra vanliga uppdrag inledde Motaz med en drönarflygning. I Topocad planerade han flygstöd och såg över arealen. Efter drönarflygningen bearbetade han sin insamlade data från flygningen i DJI Terra, exporterade och förde över till Topocad. Ett enkelt arbetssätt, eftersom han där satt upp allt enligt kommunens kodlista. Efter att ha bearbetat och skapat modellen i Topocad exporterade han sedan denna till kund i DWG-format.

banner-adtollo-2

Vill du få information om våra produktnyheter och evenemang?

Prenumerera på våra nyhetsbrev!

Bli kontaktad

Fyll i formuläret så kontaktar vi dig så snart vi kan.

Obligatoriskt