Skip to main content

Objektfokus i Topocad – lär dig hur du använder det!

3-472x300

Upptäck Objektfokus i Topocad!

Funktionen gör att objektet du arbetar med centreras.

Aktivera kommandot genom att hålla nere Shift och markera ett objekt i ritningen. Panorera eller rotera ritningen för att se att kameran nu är centrerad i objektets centrumpunkt.

För att skugga eller dölja icke markerade objekt finns ett antal olika lägen att välja mellan. Du hittar inställningarna för dessa genom att klicka på Selektering i Snappanelen och öppna dialogen för Selekterings-inställningarna. Under rubriken Objektfokus finns en rullgardinsmeny med ett antal val:

Rita endast objekt som har fokus

1-300x196

Detta val gör att du endast ser ditt selekterade objekt, och allt annat döljs helt. Du kan jobba vidare med ditt objekt och göra dina förändringar utan att störas av andra objekt i ritningen. Observera att detta val gör att du inte kan snappa mot eller markera andra objekt.

Skuggläge 1

2-300x202

Väljer du Skuggläge 1 visas ditt selekterade objekt som vanligt medan allt annat i ritningen tonas ned till grå transparanta objekt.

Skuggläge 2

3-300x196

Detta val visar alla objekt i ritningen, fram till du börjar panorera eller rotera ritningen i 3D. Då blir alla icke-markerade objekt nedtonade till grå transparanta objekt.

Inget skuggläge

Inget skuggläge betyder att alla objekt i ritningen visas. Objektfokus är ändå igång genom att kameran centreras i det selekterade objektets centrumpunkt.

Arbeta med objektfokus

När du arbetar med objektfokus kan du hålla nere Shift för att selektera och avmarkera ett objekt för att byta objektfokus från ett objekt till ett annat. Selektera från vänster till höger för att välja allt innanför, eller från höger till vänster för alla korsande objekt. Självklart kan du ha objektfokus på flera selekterade objekt. Avsluta objektfokus genom att högerklicka och välj Ta bort objektfokus. Du kan också avsluta genom att klicka Escape när inget objekt är markerat. (Klicka i så fall Escape 2 gånger). Funktionen Objektfokus finns med i Topocad från version 18.

Vill du få information om våra produktnyheter och evenemang?

Prenumerera på våra nyhetsbrev!

Bli kontaktad

Fyll i formuläret så kontaktar vi dig så snart vi kan.

Obligatoriskt