Clas-Göran Persson och Thomas Lithén har skrivit en intressant rapport som ligger på lantmateriet. se/HMK, dvs. hemsidan för HMK: Handbok i mät- och kartfrågor. De diskuterar begreppet 3D och utgår då från BIM och GIS: ”BIM har ett mikroperspektiv (detaljerade data) och härstammar från byggnadsritningen. GIS har ett makroperspektiv (översiktliga data) och härstammar från kartan. Geodesi tangerar både BIM och GIS (referenssystem och mättekniker).”
Clas-Göran och Thomas menar att skillnaden mellan objekt och geometri är central: I geodatasammanhang beskrivs tredimensionella objekt i form av volymer, ytor, linjer eller punkter, beroende på tillämpning. Ett objekt i BIM redovisas dock vanligen i form av en eller flera 3D-volymer (t.ex. en modell per vägg i en byggnad).
Utvecklingstrenden är alltså att BIM har gått från CAD-ritningar till 3-dimensionella objektorienterade modeller – med syfte att effektivisera arbetsprocesserna. Den mesta BIM-projekteringen görs direkt i 3D. GIS har på motsvarande sätt gått från presentation i form av platta, generaliserade kartor till 3-dimensionella stads- och landskapsmodeller, som i sin tur blir alltmer detaljerade/realistiska.