Skillnaden mellan betongfundament och ett stycke sex kvadratkilometer stor landskapsyta är naturligtvis slående. Men det finns ändå en mycket klar likhet. I vart fall när handlar om bearbetning av indata där Glenn har använt samma metod. Uppgiften var att ta fram ritningar av vissa delar av det stora området, som skannades med flyg. Punktmolnet blev enormt med sina 8 GB. Precis som fallet med betongfundamentet valde han ut endast de aktuella områdena.
– Jag plockade ut fem, sex stycken mindre delar på 100 gånger 100 meter för att göra arbetet hanterbart. Det räckte för att höjdsätta terrängen, ta fram ritningar för att sedan kunna projektera mängder och ta fram kostnadskalkyler.
I modulen fick han en möjlighet att analysera punkterna och bedöma deras värde för arbetet. De som saknar relevans för att skapa underlaget plockade han bort. Det kunde vara punkter som hade kommit in vid skanningen, till exempel punkter som hamnat på träd eller ute i det öppna landskapet. Resultatet blev att molnets data renodlades utan att kvaliteten påverkades. Med hjälp av punkterna skapade han en ritning, liksom i fallet med betongfundamenten.
Att jobba med informationen i punkterna på det här sättet förenklar för Glenn och sparar tid i ett projekt som redan har tagit åtskilliga timmar. Det är nödvändigt eftersom projektet har snäva tidsramar. Funktionerna i punktmolnsmodulen blir ett hjälpmedel för Glenn att nå kundens mål.
Text: Love Janson