Skip to main content

Inside story: Möt Martin Lundman, programutvecklare på Adtollo

martin-inside-story

Än en gång välkomnar vi våra läsare in genom dörrarna på Adtollo och berättar om hur vår vardag ser ut här på kontoret. Den här gången får vi träffa Martin Lundman som ger oss en inblick i sitt arbete som programutvecklare, hans tankar om kart- och entreprenadbranschen samt några matnyttiga tips inom hans favoritområde, datasäkerhet.

När redaktionen träffar Martin är han på strålande humör och förklarar att han varit och spelat squash på morgonen och vunnit. Därav det stora leendet. Martin arbetar som programutvecklare för Adtollos båda affärsområden, Mät & Kart samt Dokumenthantering. En vanlig dag utgår programutvecklarna från en prioritetsbestämd lista, men det kan också komma upp saker som exempelvis att supporten ringer och någon behöver hjälp med ett problem.

– Jag pratar ofta med de andra utvecklarna och vi löser mycket tillsammans, så jag springer runt en hel del på kontoret och pratar med folk. Jag tycker det är skönt att vara på kontoret och jobbar sällan hemifrån. Martin beskriver atmosfären på kontoret som avslappnad och trivsam, med frihet under ansvar. Det förväntas en viss mognad av den anställda, att ha förmågan att kunna ta tag i saker och vara självgående och inte bli styrd i detalj.

Vad var det som lockade med just programutveckling?

– Målet är att vara visionären, den som planerar och tänker ut hur systemet ska fungera. Det var därför jag läste till systemvetare. Nu arbetar jag som programutvecklare vilket är mer hands-on, men det känns bra och jag tror det är nyttigt i slutändan. Här på Adtollo får jag också chansen att komma närmare mitt mål som visionär, då jag ofta träffar användarna ansikte mot ansikte och är med i planeringen hur lösningen ska se ut. Kart- och entreprenadbranschen var okänd för Martin. Han överraskades av att det finns flera koordinatsystem, andra system än GPS gällande navigering och så fick han lära sig vad en totalstation är.

– Jag är en nyfiken person som gillar nya saker. Oavsett vad det här leder mig så har det berikat min världsbild. Det är verkligen spännande med kartor och allt därtill, det är något globalt som alla använder och har nytta av.

Martin jobbar nära kollegan Rebecka Beiersdorf, som är key account manager, och brukar följa med henne till kunderna. De anser båda att det är mycket positivt att ta med en systemvetare till en kund.

– Att skapa specifikationen i direktkontakt med användaren motverkar den visklek som kan uppstå om någon annan beskriver användarens problem, säger Martin.

– Det underlättar arbetet avsevärt, inflikar Rebecka.

Arbetar du med något spännande just nu?

Just nu gör Martin en del konsultarbeten där han hjälper främst kommuner med att byta databas. Han är specialist på SQL-databaser och förklarar att många idag sitter fast med kostsamma databaser och vill byta.

– Många vill byta från Oracle och vi visar att de kan få samma funktionalitet till en billigare penning tack vare en lösning med PostGIS. Om kunderna behöver hjälp med den här typen av konsulttjänster, så kan vi på Adtollo hjälpa till med det. Lantmäteriet färdigställer just nu tjänsten för lägenheter och möjliggör för systemleverantörer att bygga klart sina system som ersätter LINA. Det blir den sista delen, sedan är BAL komplett. När den tjänsten är inkluderad i Topocad kommer kommunerna att kunna uppdatera byggnader, adresser och lägenheter och slippa dubbelarbetet som LINA inneburit.

– När det gäller utvecklingen av BAL så har vi ständig kontakt med användarna för att kunna se vilka problem och brister som finns i deras befintliga system, berättar Martin. När vi kommer in på frågor om säkerhet märks det att Martin har ett stort intresse och han förklarar att det är något som han brinner för personligen.

– Säkerhet är inte ett skal man lägger ovanpå, utan det genomsyrar allt. Det handlar inte om att stoppa folk – utan att saker och ting ska fungera som det är tänkt. Man kan säga att funktionalitet och säkerhet är samma sak. Det gäller att bygga in säkerheten från början när man bygger ett system. Inte i efterhand. Jag strävar alltid efter att få in rätt säkerhetstänk i allt där jag är delaktig.

Du brinner för säkerhet, vad ska jag tänka på när jag väljer lösenord för mina inloggningar?

– Att tvingas ha med en massa tecken som % och # är egentligen bara dumt då det är svårt för en människa att memorera. Det är bättre att välja ett långt lösenord med flera slumpvalda ord som du kan minnas – om du nu tillåts göra det. Försök också att välja olika lösenord för olika saker. Jag kan verkligen rekommendera en password manager.

Vad tror du är ”nästa stora grej” inom kart- och entreprenadbranschen?

– Den här branschen ligger i framkant när det gäller mätning (tekniker, hårdvara), beräkningar (mjukvara) och att faktiskt kartlägga verkligheten. Det som saknas är att lagra information och kommunicera information på ett sätt som andra områden standardiserat för länge sedan. Det jag hoppas på är att Sverige och världen kan komma överens om en standard för hur geodata ska sparas och skickas mellan olika parter. En standard skulle möjliggöra sömlös överföring av data mellan olika system, kommuner och även länder. Det skulle underlätta arbetet för alla parter om man kunde komma överens om en gemensam standard, och är något som Svensk Geoprocess hoppas på att få igenom.

Har du några tips till den som vill jobba med programutveckling?

– När du letar arbetsplats är det inte alltid den självklara vägen som leder till rätt jobb. I en platsannons och på intervjun visas den professionella sidan, men det kan vara  svårt att lära känna människorna. Jag började spela innebandy mot några av mina nuvarande kollegor, och där fick vi lära känna varandra på ett mer personligt plan. Försök alltså att få en inblick i kulturen genom att lära känna människorna som jobbar där först, då är det större chans att du trivs. Jag jobbar med väldigt trevliga människor.

 

Vill du få information om våra produktnyheter och evenemang?

Prenumerera på våra nyhetsbrev!

Bli kontaktad

Fyll i formuläret så kontaktar vi dig så snart vi kan.

Obligatoriskt