Skip to main content

Inside story: Möt Henrik Wessung, programutvecklare Dokumenthantering

inside-story-wessung-770

Möt Henrik Wessung, programutvecklare på Adtollo sedan 2002. Med sina 16 år på nacken är han den som arbetat på företaget längst av de anställda. Följ med när han berättar om det bästa med jobbet, hur företaget förändrats över tid och vad han tror kommer hända inom programutveckling i framtiden.

I en tid då arbetsmarknaden skriker efter duktiga programutvecklare och rekryteringsprocesserna upplevs lika långa som en provanställning, känns Henriks historia om hur han kom i kontakt med Adtollo ganska osannolik.

– När jag började söka jobb vid årsskiftet 2001/2002 var marknaden rätt dålig för en nykläckt programutvecklare, minns han. Jag tog helt enkelt gula sidorna som man använde på den tiden och började på A under teknikföretag och ringde runt. Jag kom till C (Adtollo hette tidigare Chaos systems) innan jag fick möjlighet att komma på intervju.

På dåvarande Chaos systems sökte man inte aktivt efter personal men hade ändå behov av en till programutvecklare. Henrik fick komma på intervju dagen efter telefonsamtalet, och när intervjun var klar fick han sätta sig ner och börja jobba direkt.

– Det var kanske inget brinnande intresse för just dokumenthantering eller byggbranschen som gjorde att jag sökte mig hit. Men jag hade nog lite tur, för jag trivs bra här.

Hur ser en vanlig dag ut på Adtollo?

När Henrik ska beskriva programutvecklarjobbet tycker han att det låter oförtjänt tråkigt. Han kommer in till jobbet, sätter sig vid datorn och kodar. Då och då blir det avbrott för möten eller att kollegorna behöver diskutera problem och lösningar sinsemellan. Men trots att det kanske inte märks vid en första anblick är det ändå ett varierande och givande yrke enligt Henrik.

– Visst går det på rutin ibland men överraskande ofta ställs man inför nya problem som ska lösas eller ny teknologi som man måste lära sig för att lösa ett problem. På Adtollo arbetar programutvecklarna med ett flertal produkter och även en del konsultutveckling. Det innebär att vissa av dem får hoppa runt mellan olika projekt. Henrik är ofta inblandad i flera projekt som löper parallellt, och utöver rollen som programutvecklare sköter han även delar av driften av IT-miljön.

Atmosfären på kontoret beskriver Henrik som öppen och med närhet till medarbetare och chefer. Ett relativt litet företag där alla känner varandra bra.

Just nu arbetar Henrik med Congeria, en ny molntjänst som hänger ihop med dokument- och ritningssystemet Chaos desktop. Congeria kopplas nu även ihop med Topocad, och flera av programutvecklarna arbetar på produkten.

Vad är det bästa med jobbet?

– Det finns många saker som är bra. I min roll som programutvecklare krävs att man hänger med i nya tekniker, vilket gör att man hela tiden utvecklas själv. Det är ett väldigt fritt arbete där vi har möjlighet att jobba hemifrån som gör att det går att få ihop vardagen.

Du är den som har arbetat längst av alla anställda. Hur har Adtollo förändrats över tid?

Henrik funderar en stund. Han berättar om tiden när han började då Chaos systems var ett litet företag som höll till i Vreten i Solna. Servrarna fanns bakom ett draperi i korridoren. Det var ett gäng grabbar, och ekonomitanten Anita som jobbade någon dag i veckan. Företaget växte och växte för att sedan halveras, med programutvecklingen som hamnade i Adtollo och konsultverksamheten i Iterio. Flytten till de nybyggda lokalerna på Södermalm var Henrik positiv till då han pendlar från Haninge. Slutligen nämner han förra året då Adtollo blev uppköpt av Addnode Group.

– Vi är inte längre bara ett gäng grabbar, vi har nya produkter och verktyg, kollegor har bytts ut, men jag tycker ändå att det känns som att företaget är ganska likt det företag som satt i Solna när jag började.

Vad tror du är nästa stora grej inom vår bransch på utvecklingssidan?

– Nästa stora grej? Efter BIM och punktmoln… Visste jag det skulle jag nog inte behöva jobba mer! Henrik skrattar och fortsätter sedan:

– Ser man till programutveckling i stort så händer det mycket på moln-sidan. Det finns flera stora aktörer som erbjuder mer och mer kompletta molnlösningar som är smidiga att bygga på. Då vi jobbar mycket med kommuner och staten finns dock vissa begränsningar i var man lagrar data, så det är inte alltid möjligt för oss att haka på alla nya trender.

Har du några tips till den som vill jobba med programutveckling?

– Lär dig programmera och var öppen för att lära dig nya saker. Du kommer troligtvis inte ha svårt att hitta ett jobb i framtiden om du är duktig på att programmera.

Vad lägger du helst din tid på när du inte jobbar?

– Just nu håller jag på att bygga ut hemma, så jag hinner inte med så mycket mer än att bygga och vara med familjen på fritiden. Min fru Jenny och jag träffades för övrigt när vi jobbade tillsammans som programutvecklare på Chaos systems, men det är en helt annan historia!

Vill du få information om våra produktnyheter och evenemang?

Prenumerera på våra nyhetsbrev!

Bli kontaktad

Fyll i formuläret så kontaktar vi dig så snart vi kan.

Obligatoriskt