Skip to main content

Inside story: Möt Henrik Åkerlund, programutvecklare på Adtollo

akerlund-inside-story

När nyhetskällor, intervjuar och skriver om personer inom kart- och entreprenadbranschen
är det oftast grundarna, vd:n eller marknadschefer som de pratar med. Men bakom företag
finns det flera nyckelroller som tillsammans får verksamheten att fungera.

Med denna artikel vill vi belysa just dessa yrkesroller. Förhoppningsvis kan vi inspirera våra läsare genom att presentera olika detaljer i en helt vanlig arbetsdag på Adtollo. Vi ger en inblick i Henrik Åkerlunds vardag, en av våra programutvecklare på Adtollo. Redaktionen har intervjuat Henrik som förklarar dels hur en helt vanlig vardag ser ut på jobbet och olika utmaningar som han stöter på.

Berätta, varför blev du just programutvecklare?

– Jag hakade egentligen in på ett bananskal här på Adtollo efter avslutade studier i teknisk lantmätare på KTH år 2002. Via kontakter fick jag reda på att man behövde en C++ utvecklare till en CAD/GIS-produkt som hette Topocad, på Chaos Systems som det hette då. Eftersom jag läst en del GIS och tyckte det var riktigt kul med programmering sökte jag tjänsten, säger Henrik Åkerlund. När Henrik började fanns det endast två som jobbade med utvecklingen av Topocad, idag är de en grupp på fyra personer som utbyter tankar och idéer.

Hur ser en typisk dag på jobbet ut för dig?

En vanlig dag på jobbet består till större del av utveckling av nya och befintliga funktioner för Henrik. På agendan hittas det uppgifter såsom rättning av buggar, direktsupport till slutanvändare och integrering av produkter från tredjepartstillverkare.

– Ofta blir det att man håller på med flera olika saker samtidigt, gärna i olika versioner av produkten, så det gäller att vara flexibel, menar Henrik Åkerlund.  Henrik, som är en morgonpigg person, påbörjar gärna sin dag tidigt på morgonen. Som anställd på Adtollo har man förmånen av att kunna jobba hemifrån via t.ex. fjärrskrivbord vilket gör att Henrik kan anpassa arbetstiden efter familjen minst en gång i veckan. Träning är också en viktig faktor för Henrik som gärna utnyttjar lunchen för att gå och träna. Finns det något unikt med att arbeta som programutvecklare, vilka utmaningar finns det? Att man ställs inför nya utmaningar och lär sig nytt tycker Henrik bidrar mycket till att han trivs på jobbet.

– Att jobba som utvecklare handlar inte bara om att kunna programmera utan också om att kunna jobba i team där det finns olika kompetenser. På jobbet har utvecklingsgruppen regelbundna utvecklingsmöten där man går igenom vem ska göra vad beroende på område. Tillsammans försöker man grovuppskatta hur lång tid varje utvecklingspunkt kommer att ta. Detta används sedan till att bestämma ungefärlig tid för ett versionssläpp med nya och fräscha funktioner.

Vad tror du är ”nästa stora grej” inom kart- och entreprenadbranschen?

– Jag tror att vi kommer se en ökad användning och efterfrågan av BIM framöver.

Vad kan vara bra för andra att veta om man vill jobba som utvecklare?

Man behöver inte kunna allt inom programmering. Ett stort intresse och bred kompetens kommer man långt med.

Vill du få information om våra produktnyheter och evenemang?

Prenumerera på våra nyhetsbrev!

Bli kontaktad

Fyll i formuläret så kontaktar vi dig så snart vi kan.

Obligatoriskt