Skip to main content

Inside story: Möt Fredrik Sundberg, produktspecialist & supporttekniker Topocad

inside-story-fredrik-2

Sedan drygt 12 år tillbaka har Fredrik jobbat med Topocad och är en av oss med bredast kunskap i programmet. Har du ringt till Adtollo och behövt support, gått en utbildning eller behövt hjälp med installationer i komplexa miljöer, så har du troligtvis varit i kontakt med Fredrik. Här på kontoret vet alla vilken plats som är hans vid fikabordet och om han inte tränar på lunchen kommer han garanterat föreslå att vi går till en indisk restaurang.

Just nu jobbar Fredrik med införandet av Adtollos MBK-produkt TopoDirekt hos nya kommunkunder. Det handlar framför allt om att hjälpa kunderna igång med installationer och utbildningar. Sedan TopoDirekt lanserades har Fredrik blivit en av våra specialister mot dessa kunder.

– Införandet av vår nya produkt TopoDirekt hos kommunkunder är det som tar den största delen av min tid just nu, berättar Fredrik.

Hur ser en vanlig dag ut på Adtollo?

– Varje dag är olik den andra. Det är lite beroende på vilken support som kommer in. Det är väldigt varierande vad kunderna behöver hjälp med. Att sitta på en bred kompetens och ha koll på alla delar i Topocad är a och o i mitt arbete. Kunderna kan exempelvis efterfråga en utbildning och då jobbar Fredrik med att förbereda den. Förutom telefon sköts mycket kommunikation över webben där det finns möjlighet att dela skärm för en mer effektiv support och hela utbildningar kan hållas på distans. Idag har de flesta en bra fungerade teknik så det går smidigt att lära ut på det sättet. Många kunder föredrar dock att ses vilket ger Fredrik en möjlighet att resa runt i landet.

Vad var det som lockade med att söka dig till Adtollo?

– Jag jobbade i branschen och hade koll på Topocad och Chaos systems, som företaget hette då. Jag tyckte att Topocad var en intressant lösning. Jag minns att jag ringde till Tomas Sandström (en av de f.d. delägarna) som förklarade att det fanns ett behov av en supporttekniker och att han faktiskt hade tänkt på just mig i den rollen. Därefter fick jag komma på intervju och träffa Stefan Andersson (vd) som bestämde sig redan under intervjun och erbjöd mig jobbet. Att det gick så snabbt tror Fredrik beror på att man kände till honom från branschen.

Hur skulle du beskriva atmosfären på Adtollo?

Fredrik beskriver atmosfären som väldigt hjälpsam, där alla ställer upp för varandra vad det än gäller.

– Vi är ett ganska litet företag och vi behöver hjälpas åt. Jag tycker vi är duktiga på att jobba som ett team.

Vad är det bästa med jobbet?

– Framför allt kollegorna, men även att arbetsuppgifterna är så varierande. En annan viktig sak är att Topocad är en spännande produkt. Fredrik tycker att det är roligt att jobba med Topocad som programvara och det faktum att utvecklingen sker inom väggarna. Det händer mycket i branschen och genom att ha korta led kan Topocad ligga i framkant. Det är positivt att inte vara styrd av vad någon annan säger i ett land där branschen kan skilja sig från den svenska.

– Det är givande att få vara delaktig i hela processen: från ett önskemål, till att funktionen byggs in i programmet, till att man håller en utbildning där kunden får lära sig den nya funktionen och slutligen när man ser funktionen komma till nytta i kundens arbete. Har du några tips till den som vill jobba som produktspecialist inom Mät & Kart?

– Jag har alltid haft ett intresse av att titta på och tolka kartor. Många i vår bransch är extremt kunniga inom sitt område och ofta ligger ett genuint intresse bakom. Om du har intresse för något visst, se till att följa med i den nya tekniken. Det kanske handlar om ren mätning, eller 3D CAD. Följ branschen och håll dig uppdaterad inom just ditt intresseområde. Det kommer ge dig fördelar när det är dags att söka jobb.

Vad lägger du helst din tid på när du inte jobbar?

– Det mesta av min fritid lägger jag på aktiviteter med mina tre barn. Idrottande har varit en stor del av mitt liv så det uppmuntrar jag hos mina barn. Det är roligt och hjälper mig att hålla igång själv. Ett tag var det dock ganska extremt, då hade barnen 9 olika aktiviteter i veckan med gymnastik, fotboll, dans och instrument. Men det har vi skurit ner på nu, det funkade inte. Då var jag taxichaufför, säger Fredrik med ett skratt.

– Att grilla är annars lite av en hobby. Det kan jag göra året runt!

 

Vill du få information om våra produktnyheter och evenemang?

Prenumerera på våra nyhetsbrev!

Bli kontaktad

Fyll i formuläret så kontaktar vi dig så snart vi kan.

Obligatoriskt