BIM inom Projekt Ostlänken är en process för att generera nyttja och förvalta information om anläggningen under dess livscykel. Nu fördjupar man processen genom att väva in en betydelsefull beståndsdel.
– Projekt Ostlänken följer Trafikverkets krav på objektorienterad informationsmodell. Informationen i objekten är en central källa för olika tillämpningar som till exempel ritningar, mängder, utsättningsdata, maskinstyrning och liknande information. Objekten kan lagras i databasen eller i modellfilen eller i en kombination av dem.
Objekt kan representera fysiska objekt, som byggdelar, stolpar och beläggning, eller abstrakta objekt, däribland utrymmen, kostnader, etappindelning och förvaltningsbehov, liksom relationen mellan dem. Objekten bär på specifik information och tillför modellen ytterligare sätt att använda data för att besvara olika frågor.
Kodningen har en mycket viktig funktion i BIM-arbetet. Med hjälp av kodningen kan information överföras till objekten i modellen. Därmed lagras informationen i modellen och den blir intelligent. Vid objektorienterad projektering ställs strikta krav på kodning, objektattribut och namnsättning av CAD-lager. Projekt Ostlänken tillämpar Trafikverkets anpassning av standarden SB11 CAD-lager. Standarden gäller för hela projekteringen, vilket är unikt, och då inkluderar man också de järnvägstekniska installationerna där koderna inte är kompletta i dagsläget.
– Projektörerna tar fram förslag på nya koder under projekteringen. Vi granskar förslagen och godkänner om de svarar mot vår struktur.
Jitkas uppgift som BIM-specialist för Projekt Ostlänken är att bevaka arbetet, att ta fram BIM-dokumentationen och se till att Trafikverkets krav följs i alla delar av projekteringen.