Här berättar Dennis Haagensen på Sigma Civil om datasamordnarens viktiga roll och hur olika arbetssätt med Chaos Desktop kan effektivisera arbetet med ritningsframställning och projektleveranser. Projekten på Sigma Civil kan handla om allt från mindre kommunala projekt till stora infrastruktursatsningar.

Dennis Haagensen: ”Nu kan vi fokusera på tekniken i stället för tidskrävande moment”
Vi träffar Dennis Haagensen, teamledare för Väg, Gata och Mark i Göteborg, som har arbetat på Sigma Civil i närmare sju år. Han läste till byggnadsingenjör på Chalmers, där fokus ligger på huskonstruktion, men under de sista årens anläggningskurser upptäckte han sin starka passion för anläggningsbranschen. Idag befinner han sig på Sigma Civil, där han leder ett team på tio personer utspridda mellan Göteborg och Jönköping.
Datasamordnarens roll och vikten av metadata
Under de senaste tre åren har Dennis gått in i en mer datasamordnande roll i uppdragen. Det var nu han blev intresserad av hur man skulle kunna effektivisera området. Systemet Chaos Desktop har använts på Sigma Civil i tio års tid, och Dennis började titta djupare i hur det skulle hjälpa till med effektiviseringen.
I uppdragen mot Trafikverket fanns alltid krav på att få med all metadata vid leverans. Dennis förstod att alla deras uppdrag skulle ha stor nytta av mer strukturerade metadata och tydliga ritningsreferenser, framför allt när det kommer till ritningsframställningen.
– Tidigare kunde man se på dess utseende i vilket teknikområde en ritning var skapad. Idag är hela ritningsframställningen centraliserad.
Rätt från början med hjälp av mallar
För att göra det enkelt har Sigma Civil tagit fram mallar för sina vanligaste kunder som till exempel Göteborgs stad och Trafikverket. De har även en generell mall som följer SIS-bygghandlingar (tidigare Bygghandlingar 90).
Mallarna skapas i Chaos Desktop och har gjort det lätt för alla inblandade att följa ritningsreferenserna. Ingen behöver plocka dokument från ett gammalt projekt eller från en egen mapp, utan alla utgår från samma mall. Efter det får varje teknikområde på Sigma Civil inkomma med vilka modellfiler som ska ingå i varje ritning.
– Så där ser vi en väldigt stor tidsbesparing och en kvalitetssäkring att alla ritningar innehåller rätt information.
Arbetssättet fungerar även för mindre uppdrag. Eftersom mallarna är så bra räcker det med några knapptryckningar, och så är man i gång med sin projektkonfiguration. Det krävs betydligt färre justeringar i efterhand jämfört med tidigare.
– Det blir ett naturligt arbetssätt. Har vi mer än en handfull ritningar så är det ofta värt att göra konfigurationen ändå. Då kan vi plotta ritningar varje vecka i stället och hela tiden se hur projektet växer fram.
Stor hjälp av schemaläggning
Med stora och komplexa projekt blir effektiva arbetsprocesser avgörande. För att säkerställa att alla ritningar är uppdaterade och tillgängliga när de behövs har Sigma Civil börjat använda schemaläggning i Chaos Desktop – en funktion som sparar både tid och minskar risken för fel.
Schemaläggningen i Chaos Desktop innebär en ytterligare möjlighet att alltid ha helt fräscha, nyuppdaterade ritningar i projekten. Innan var man tvungen att komma ihåg att sätta i gång en batchplott kvällen innan, för att ha ritningarna klara till mötet dagen efter.
– Nu slipper vi ha det i huvudet, i stället har vi schemalagt batcharna och nu är ritningarna alltid klara till våra möten.
Det frigör otroligt mycket tid, vilket ger möjlighet att fokusera på mer intressanta uppgifter i stället för plottningen. Dessutom minskas risken för misstag.
Rensa filer från skräp
I projekt växer ofta modellfiler eftersom externa filer, så kallade xref:ar, lämnar kvar data, vilket gör modellfilerna större och tyngre. För att hantera detta använder Dennis och hans kollegor batchen, inte bara för plottning utan också för att rensa modellfiler från onödigt innehåll.
– En rensad fil kan vara bara 10 % av ursprungsstorleken, vilket gör att modellfiler laddas in mycket snabbare, en stor fördel när man ska plotta.
Inför leveranser ser Dennis också till att inga brutna xref:ar finns kvar och att modellstämplar läses in som metadata, något som tidigare knappades in för hand. Beställaren får snygga, rena filer med rätt metadata.
Fokus på tekniken
För Dennis har Chaos Desktop blivit en självklar del av arbetet, och han har svårt att föreställa sig att jobba utan det.
– Det känns nästan omöjligt att gå tillbaka till att arbeta utan Chaos Desktop. Bara den tid vi sparar på plottning är enorm, och många beställare hade aldrig accepterat den kostnaden, säger han.
För honom handlar det i grunden om att få fokusera på det som verkligen betyder något – tekniken. Genom att slippa repetitiva och tidskrävande moment frigörs mer tid för de tekniska lösningar han brinner för.
– Det är precis så det ska vara. Fokus ska ligga på tekniken och på att leverera kvalitet till beställaren, avslutar Dennis.