• BIM (Byggnadsinformationsmodellering)

  Från och med Topocad version 16 finns stöd för BIM i Topocad!

  Hur tolkar vi då BIM?

  I Topocad arbetar vi med data, med saker som är inmätta, ritade, projekterade, digitaliserade. Sålunda så när vi har stöd för BIM så är det data vi har stöd för. I Topocad version 16 stödjer vi formatet IFC som är formatet för att beskriva 3D-objekt med ett stort antal egenskaper. För att hantera detta så har vi även byggt ut Topocads hantering av 3D-objekt som från och med version 16 är väl utbyggt med stöd för 3D mesh och 3D parameterstyrda objekt, 3D-solider.

  Topocad stödjer kuber, bollar, cylindrar, rör, donuts och koner, som tillsammans bildar alla de 3D-objekt vi har användning för.

  Inmätning

  Stödet för BIM sker i Topocad från flera olika håll. Inmätning kan direkt skapa BIM-objekt. Inmätning av kantsten, rör, murar, fasader, slitlager, brunnar, belysningsstolpar, räcken, pelare med mera görs direkt från totalstation eller GPS vilket efter beräkning skapar 3D BIM-objekt.

  Projektering

  Projektering i Topocad skapar 3D BIM-objekt. Beräkning av sektioner skapar rör, slitlager, kantsten med mera som genererar 3D-objekt.

  Import av IFC skapar kompletta 3D-objekt. Alla BIM objekt i Topocad hanteras som andra objekt och kan användas för mängdberäkning, visualisering, utsättning och maskinguidning.

   

  Vill du lära dig mer om Topocad och BIM?