• Sigtuna kommun samverkar med Lantmäteriet och levererar förättningskartor med stöd av Topocad

  När mätningsingenjörerna på Sigtuna kommun tar fram förrättningskartor på uppdrag av Lantmäteriet är Topocad en viktig länk.

  Varje dag samlar mätningsingenjörer runt om i landet geodata. Lantmäteriet har sin personal och kommunerna sina. Genom ett utvecklat samarbete mellan Lantmäteriet och kommunerna drar man nytta av den lokala kompetensen när det handlar om inmätningar av fastigheter. Samarbetet regleras i ett särskilt KFF-avtal som står för kommunala förrättningsförberedelser. En av dessa kommuner som samverkar med den statliga myndigheten är Sigtuna och vi träffar där mätningsingenjören Patrick Spahr som berättar hur arbetet fungerar.

  – Vi agerar som deras ingenjörer i fält och arbetar med fastighetsbildningsärenden inom Sigtuna kommun, berättar han. Det är effektivare för Lantmäteriet att anlita oss istället för att de själva ska skicka ut sin personal, de slipper restid och vi har dessutom lokalkännedom. Vi är en av de kommuner som också tar fram förrättningskartor.

  Adtollo fixade smidigare sätt att flytta etiketter

  När en fastighet ska inmätas åker Sigtunas mätningsingenjörer ut i landskapet och genomför en mätning inom ramen för KFF-avtalet. Alla typer av information som hör ihop med fastigheten läggs in i Topocad.

  I det dagliga arbetet med programmet ville Patrick och hans kollegor få ett effektivare sätt att placera etiketternas position på förrättningskartan. De kontaktade Adtollo som direkt hörsammade önskemålet och tog fram en lösning.

  – Nu kan vi enkelt flytta runt en etikett med punktattributen och placera den på lämpligt ställe i förhållande till punkten. Vi är glada att Adtollo tog upp vårt förslag.

  Det är en stor mängd information som ska få plats.

  – Punktnumren och fasadmått syns nu tydligt och det underlättar mycket, konstaterar Patrick. Framförallt på en papperskarta så att inte en etikett krockar med en annan och informationen blir oläslig. Det är inte acceptabelt i en förrättningskarta.

   

  Mallar underlättar arbetet

  Tillsammans med kartinformationen följer också en teknisk dokumentation som redovisar gränspunkternas koordinater och beskrivning tillsammans med viktiga data som aktnummer, ärendenummer, ansvarig lantmätare och liknande. Uppgifterna, som hör ihop med fastigheten, läggs in i projektinställningar i Topocad. För att ta fram själva dokumentet genereras dessa data därefter ur programmet med hjälp av Fast report-funktionen.

  För att säkerställa att kartorna innehåller rätt slags data har man tagit fram tjugo grundläggande mallar i Topocad. Ingenjörerna använder mallarna för produktion av alla slags kartor som ska levereras i raster eller pappersformat. Mallarna används inte bara till förrättningskartor utan även till nybyggnadskartor, tomtkartor och till mätprotokoll och andra handlingar.

  – De bidrar till att vi kan effektivisera och att strömlinjeforma vårt jobb, säger Patrick.

   

  Tips om eget verktygsfält

  Hög informationssäkerhet präglar inte enbart hanteringen av förrättningskartorna. Den genomsyrar arbetet med geodata i stort. Ett led är att normera flödet och därför har ingenjörerna på Sigtuna kommun tagit fram makron i Topocad för att höja säkerheten av data till och från kartdatabasen.

  – Vi håller en konsekvent kvalitetsnivå på indata, säger Patrick och ger ett exempel. Med hjälp av makron blir alla kartors gränspunkter enhetliga vid fastighetsbildningen och attributfälten får korrekta data. Annars hade vi fått fylla i fälten för hand.

  Makron eliminerar den mänskliga faktorn så att kartdatabasen får önskvärd kvalitet.

  Att göra rätt från början präglar också Patricks arbete. Han drar nytta av de olika möjligheter som finns i Topocad och berättar gärna om en favorit.

  – Jag använder funktionen för eget verktygsfält flitigt, tipsar han. Där samlar jag de verktyg som jag jobbar mest med så att jag snabbt och intuitivt kan hitta dem. En egen palett som är direkt tillgänglig. Den funktionen gillar jag.

  Ju enklare man arbetar desto produktivare blir man. I synnerhet när tekniken går hand i hand med det som ska genomföras så att kartinformationen får den kvalitet som krävs, både internt på kommunen och i samverkan med andra myndigheter som Lantmäteriet.

   

  Av: Love Janson

   

   

   

   

 • Fler nyheter

 • Aprilkurserna blir webbkurser och prissänks

  För att förenkla för alla som nu arbetar hemifrån flyttar vi våra aprilkurser från Stockholmskontoret till webben och sänker priset.

  Introduktionskurs Topocad, webb. 14 april 09.00-12.00. Pris 950:- Topocad CAD, webb. 15 april 09.00-16.00. Pris 2 500:- (Ord pris 5 000:-) Topocad Admin, webb. 16 april 09.00-16.00. Pris 2 500:- (Ord pris 5 000:-) Topocad Volymberäkning sektion, webb. 21 april 09.00-16...

  Läs mer
 • Kartdagarna inställda – se våra föreläsningar över webben istället

  Som många av er redan känner till är Kartdagarna inställda.

  Då många visat ett stort intresse för våra workshops och föreläsningar genom föranmälningar, vill vi kunna erbjuda dessa över webben. Först ut är:

  Föreläsning 1: Tjänstebaserad uppdatering av geodata – fokus Topocad BAL version 20

  Onsdag 25 mars kl 11.00-11.30 (ca 25 min webinar ink. frågor)

  Ni får svar på alla frågor ...

  Läs mer
 • Behöver du jobba hemifrån? Adtollo erbjuder hemmalicens!

  I dessa tider när många arbetar hemifrån, vill vi hjälpa till att göra det enklare för våra användare! Vi erbjuder nu alla våra användare att utöka sina licenser för att kunna installera på en hemdator.

  Få en personlig licens att installera på din hemdator Licensen gäller 3 månader

  Skicka oss ett mejl så ordnar vi det!

   

  Läs mer
 • Adtollo på roadshow till Mora och Östersund!

  Emma, Rebecka och Nicklas åker till Mora och Östersund för att visa Tips & Trix samt versionsnyheter i Topocad under andra veckan i mars.

  Alla som är intresserade är varmt välkomna! 🙂

  MORA När: 13.00-16.00 den 12/3-2020 Var: Aulan på Mora Folkhögskola, Yvradsvägen 29, Mora Vi bjuder på fika! Anmälan

  Anmäl dig via vårt formulär

  ÖSTERSUND

  Träffen anordnas tillsammans med Geofix s...

  Läs mer
 • Försäljning & support av Chaos desktop och Congera programvaror flyttar från Symetri till Adtollo

  Symetri och Adtollo har sedan 2012 haft ett tätt samarbete gällande ritning- och dokumenthanteringssystemen Chaos desktop och Congeria, där Adtollo stått för utveckling av systemen och Symetri stått för försäljning och support. Från och med 1 mars 2020 flyttas hela verksamheten för Chaos desktop och Congeria över till Adtollo, som därmed tar över försäljning och support.

  ”Sedan 2017 ingår Ad...

  Läs mer