-
Säker framtid för utbildade tekniker från Kartotek
I mer än tjugo år har Kartotek utbildat mätnings- och karttekniker. Där blandas teori, praktisk inmätning och analyser bland annat i Topocad. Behovet på arbetsmarknaden är stort och innan examen har de allra flesta fått sitt första jobb.
Eleverna som går Kartoteks utbildning för att bli mätnings- och karttekniker har framtiden säkrad.
– De allra flesta har redan fått jobb innan examen, säger läraren Thomas Dubois.
Kartotek är ett utbildningsföretag i Solna som specialiserat sig på att anordna utbildningar inom mätning, kartteknik och GIS. Det har man gjort sedan 1998. För att bli mätnings- och karttekniker, som examen lyder, krävs att man har gymnasiekompetens med godkända betyg i svenska och matematik på nivå två. Utbildningen är tvåårig och lockar allt från nybakade studenter från gymnasiet till äldre som vill hitta nya vägar i livet.
– Det som förenar alla sökande till oss är ett genuint intresse för kartor, berättar Thomas.
Närhet till arbetsmarknaden
– Det är inte ovanligt att eleven också får jobb där efter examen.
Behovet från arbetsmarknaden är konstant och stort på kvalificerade tekniker, menar Thomas. Men att utbilda sig till yrket listas inte högt bland tänkbara jobb i framtiden. Anledningen kan vara att kunskapen om yrket är lågt och då skapas ingen efterfrågan vilket resulterar i att få yrkesutbildningar inrättas, menar Thomas och pekar på ett problem för branschen men också för samhället som ständigt har behov av att infrastrukturen utvecklas. Då behövs teknikerna.
Praktisk kunskap om instrument och program
Utbildningen går hand i hand med yrkesrollen. Inmätning och att samla data i fält kombineras med bearbetning och vidareförädling av informationen i datormiljö på skolan. Eleverna får bekanta sig med de instrument som man kommer att möta i sina jobb, som totalstation, GPS, drönare och skannrar. Så är det även för datorprogram där Topocad är en av de viktigaste programvarorna.
– Vi tycker det är viktigt att eleverna får lära sig Topocad eftersom det är vanligt förekommande ute på arbetsplatserna, säger Thomas. Dessutom har programmet en låg inlärningströskel och är lätt att komma igång med jämfört med andra program.
Under hela utbildningstiden följer Topocad elevernas arbete. I början av utbildningens första år har man en kurs där undervisningen i programmet kopplas till teori i mätnings- och kartteknik. Varje år under våren, i maj månad, får eleverna vara med om en fältövning under sju veckor.
– Då har vi ett stort antal mätningsmoment. En av uppgifterna är skapa att en grundkarta på ett område om 500 gånger 500 meter i kvadrat. Där mäter eleverna, som arbetar i lag, in alla detaljer som hus, vägar, lyktstolpar, med GPS och totalstation. Sedan beräknas indata och varje lag gör en karta över sin del. De olika lagens grundkartor läggs sedan ihop till en enda karta över hela området, inmätt i 3D med inlagda höjder, i en BIM-modell och i LOD-nivå.
Lär sig att tolka mätningsresultat
Eleverna får ägna tid åt flera avancerade mätningsuppgifter, till exempel vid stommätning och nätutjämning. Att ha rätt arbetsmetod är en betydelsefull kunskap som pedagogerna förmedlar.
– Vi går in på hur man ska tänka, planera och styra programmet så att man anpassar det till mätsituationen och efter uppställda krav. Vi lär också ut hur man ska analysera och tolka resultatet, eftersom nätutjämning kan ge många olika resultat. Vi tar också upp om det finns något mätfel eller hur man kan hitta mätfel som kan göra resultatet bristfälligt.
Det är ytterst en fråga om den noggrannhet som stadgas i beställarens krav.
– Hur man uppnår rätt kvalitet går vi genom i teorin, i instrumentet och i programmet.
Eleven får med sig inte bara en bred kunskap i teori och praktik, utan även ett kritiskt tänkande och ett sätt att förstå sitt arbete och dess resultat. En lärdom som är nog så viktig i det kommande arbetslivet.
Text: Love Janson
Bilder: Kartotek -
Fler nyheter
-
Vad är skillnaden på BIM och IFC?
…och 4 andra frågor om IFC
Byggbranschen talar alltmer om fördelarna med IFC, och för att få klarhet i ämnet vände vi oss till vår produktexpert Jakob Samani. Här svarar han på 5 frågor om IFC!
Vad står formatet IFC för?IFC, eller Industry Foundation Classes, är ett initiativ av den internationella organisationen Building Smart. Det är ett format som möjliggör för alla inblandade i ett bygg...
Läs mer -
Fredagsfrallan är tillbaka!
Vi har fyllt på hela hösten med våra populära fredagsfrallor!
Vad är fredagsfrallan?
15 minuters visning av olika ämnen i Topocad Kostnadsfritt Ingen anmälanDu hittar alla våra frallor här
-
Har du en digital kompis?
Då kan du vinna biobiljetter!
Det är mycket snack om digitala tvillingar, men nu tänkte vi fokusera på dina digitala kompisar i stället!
Vi hoppas att du gillar våra produkter, förhoppningsvis så pass mycket att du vill rekommendera dem till din branschkollega, din ”digitala kompis” 😉.
Så går det till
Mejla oss kontaktuppgifterna till din digitala kompis som är intresserad av en... Läs mer -
Webinar Chaos Desktop: spindeln i nätet
Boka in dig här
Så effektiviserar du filöverföringar utan att förlora metadata
Arbetar du med CAD-samordning i projekt? Levererar du till flera olika system? Upplever du det tidskrävande och onödigt krångligt när metadata ska levereras till de olika systemen?Då kan den här webbvisningen vara intressant för dig!
För er som känner till Chaos Desktop så är det antagligen för dess bat...
Läs mer -
Roadshow i Göteborg
Första veckan i oktober kommer Adtollo till Göteborg!
Vi ser fram emot att träffa alla er som är nyfikna på nyheter, tips och trix eller annat i Topocad.
Antalet tider är begränsat så gå in och boka direkt!
Länk till anmälan
Hör av er för frågor! Axel Munktell, 070-911 15 19
Läs mer