• Objektfokus i Topocad – lär dig hur du använder det!

  Upptäck Objektfokus i Topocad!

  Funktionen gör att objektet du arbetar med centreras.

  Aktivera kommandot genom att hålla nere Shift och markera ett objekt i ritningen. Panorera eller rotera ritningen för att se att kameran nu är centrerad i objektets centrumpunkt.

  För att skugga eller dölja icke markerade objekt finns ett antal olika lägen att välja mellan. Du hittar inställningarna för dessa genom att klicka på Selektering i Snappanelen och öppna dialogen för Selekterings-inställningarna. Under rubriken Objektfokus finns en rullgardinsmeny med ett antal val:

  Rita endast objekt som har fokus

  Detta val gör att du endast ser ditt selekterade objekt, och allt annat döljs helt. Du kan jobba vidare med ditt objekt och göra dina förändringar utan att störas av andra objekt i ritningen. Observera att detta val gör att du inte kan snappa mot eller markera andra objekt.

  Skuggläge 1

  Väljer du Skuggläge 1 visas ditt selekterade objekt som vanligt medan allt annat i ritningen tonas ned till grå transparanta objekt.

  Skuggläge 2

  Detta val visar alla objekt i ritningen, fram till du börjar panorera eller rotera ritningen i 3D. Då blir alla icke-markerade objekt nedtonade till grå transparanta objekt.

  Inget skuggläge

  Inget skuggläge betyder att alla objekt i ritningen visas. Objektfokus är ändå igång genom att kameran centreras i det selekterade objektets centrumpunkt.

  Arbeta med objektfokus

  När du arbetar med objektfokus kan du hålla nere Shift för att selektera och avmarkera ett objekt för att byta objektfokus från ett objekt till ett annat. Selektera från vänster till höger för att välja allt innanför, eller från höger till vänster för alla korsande objekt. Självklart kan du ha objektfokus på flera selekterade objekt. Avsluta objektfokus genom att högerklicka och välj Ta bort objektfokus. Du kan också avsluta genom att klicka Escape när inget objekt är markerat. (Klicka i så fall Escape 2 gånger). Funktionen Objektfokus finns med i Topocad från version 18.

 • Fler nyheter

 • Glad sommar önskar Adtollo!

  Adtollo önskar alla vänner en riktigt härlig sommar!

  Supporten är öppen hela sommaren om ni behöver nå oss.

  Läs mer
 • Digital tvilling – vad är det och ska man bry sig?

  Vore det inte praktiskt med en digital tvilling? En kopia av dig själv, byggd av ettor och nollor, som kunde användas för att monitorera din hälsa, föreslå nya vanor och testa olika före-byggande behandlingar innan du ens blev sjuk? Riktigt där är vi inte – ännu – men inom andra områden är detta nära verklighet.

  Vad skiljer en digital tvilling från en BIM-modell?

  Att en BIM-modell är e...

  Läs mer
 • Nu söker vi en systemutvecklare!

  Systemutvecklare? Sök jobb hos Adtollo! Här blir du en del av ett framgångsrikt IT-produktföretag med platt organisation och stabil kundbas – och du får väldigt trevliga kollegor 🙂

  Adtollo söker nu en systemutvecklare med placering i centrala Stockholm. Vi erbjuder ett fritt och utvecklande arbete med mycket eget ansvar. Du kommer vara en viktig kugge i verksamheten och arbeta med att utveck...

  Läs mer
 • Release Chaos desktop 8.4

  Ny version av Chaos desktop med nyhet för Congeria

  Nu finns den nya versionen Chaos desktop 8.4 färdig att ladda ner från vår hemsida. Den innehåller flera korrigeringar och nyheter.

  Den nya versionen innehåller främst en nyhet för er som använder Congeria. Med Chaos desktop 8.4 kan detaljerad sökning utföras även när du är ansluten i till Congeria i Chaos desktop. Det går till exempel att söka på...

  Läs mer
 • Säker framtid för utbildade tekniker från Kartotek

  I mer än tjugo år har Kartotek utbildat mätnings- och karttekniker. Där blandas teori, praktisk inmätning och analyser bland annat i Topocad. Behovet på arbetsmarknaden är stort och innan examen har de allra flesta fått sitt första jobb.

  Eleverna som går Kartoteks utbildning för att bli mätnings- och karttekniker har framtiden säkrad.

  – De allra flesta har redan fått jobb innan examen...

  Läs mer