• Nya Topocad 21: Smidig import av IFC-modeller och jobba interaktivt med nätutjämning

  Att kunna läsa in och hantera stora IFC-modeller har varit ett fokusområde under bygget av Topocad version 21. Här finns nu en ny valmöjlighet för enklare och snabbare IFC-import.

  Jag är mycket nöjd med Topocad 21. Vi har tagit stora steg framåt på flertalet områden. Bland annat är importen av IFC-filer förbättrad, vilket är ett område där efterfrågan stadigt ökar, säger Joakim Svantesson, affärsområdeschef Mät & Kart på Adtollo.

  De allra största nyheterna finner vi i Nätutjämningsmodulen, som blivit mer interaktiv och fått åtskilliga förbättringar med bland annat fler metoder för utjämning.

  En annan efterlängtad uppdatering finns i förklaringsredigeraren i ritningsbladet vilket gör det enklare att få ett snyggt och representativt utseende på sina blad.

  Det ligger nu även en ny felhantering i bakgrunden av Topocad, som framåt sett ska bidra till vår ambition att hela tiden öka kvaliteten i programmet.

  Läs mer om våra nyheter

  Ny valmöjlighet för snabbare IFC-import

  Vi ser ett ökande behov för att kunna ta in och skapa utsättningsdata från IFC-modeller. Sedan tidigare har vi haft alternativet att läsa in modellen som solider. Det går fortsatt och denna import har snabbats upp avsevärt. Det finns nu även ytterligare ett alternativ och det är att läsa in modellen som ytor – alltså som de flesta BIM-viewers gör. Det sistnämnda alternativet rekommenderas på grund av snabbheten.

  Nätutjämning

  I nätutjämningen har vi gjort omfattande förbättringar till den senaste versionen. I grafiken finns nu interaktiva externa referenser. Dubbelklicka på observationen i det grafiska läget för att hoppa direkt till rätt rad i tabellen. Gör din ändring och uppdatera för att se ändringen i grafiken.

  Vi har moderniserat språket i enlighet med termerna som används i HMK och även byggt in nya metoder för utjämning enligt senaste HMK. Det finns nu flera vägar att räkna våra standardiserade förbättringar (sigmanivåer). Man kan alltså sätta en testnivå själv, vilket är en del av den nya 3-nivåprincipen.

  Uppdaterat förklaringskommando

  Flera steg har tagits mot att förbättra kommandot för att skapa förklaringar i bladet. Nya symboler och linjer visas nu i första hand i förklaringen så som de faktiskt ser ut i bladet. Tidigare valdes en färg.

  Det har även tillkommit fler möjligheter att anpassa utseendet efter din egen artistiska ådra. Nu finns flera redigeringsmöjligheter av texten som färg, font, markeringar och placering. Valet man gör kan antingen gälla för den enskilda cellen, för raden, kolumnen eller komponenten. Det går nu även att visuellt justera kolumnbredderna genom att dra i handtag i förklaringen. Ett på- och avstängbart rutnät hjälper till att få det rakt och prydligt. Ett bekymmer tidigare har varit att väldigt långa symboler tagit stor plats. Nu finns ett alternativ att skala ned storleken så att raderna blir lika höga oavsett symbol.

  Övriga nyheter

  Nu finns möjlighet att på förhand sätta upp ett bibliotek av textstilar, för att snabbt och enkelt få rätt utseende på texterna i Topocad. Vi har även en ny måttsättningstyp för att måttsätta lutningar. På terrängmodeller och punktmoln finns nu stöd för transparens. I punktmolnsvyn finns även stöd för externa referenser.

  Alla nyheter finns att tillgå på här.

   

  Kontaktpersoner

 • Fler nyheter

 • Topocad webinars: Färska fredagsfrallor i schemat!

  Nu har vi lagt in nya ämnen i vår webinar-serie Fredagsfrallan.

  Varannan fredag kl 08.30 kan du delta kostnadsfritt när vi visar en nyhet eller en smart funktion i systemet.

  Gå till sidan med alla fredagsfrallor →

  SMS-påminnelse: glöm inte frallan!

  Vill du ha ett SMS en halvtimme innan fredagsfrallan startar?

  Fyll i dina uppgifter här för att få SMS →

   

  &nbs...

  Läs mer
 • Delta på Kartdagarna 2021 och lyssna på våra föredrag

   

  20-21 april, 2021 Digitalt Program & anmälan

   

  I år hålls Kartdagarna som ett digitalt event. Under dessa dagar som konferensen pågår får du chans att ta del av utveckling, nyheter, erfarenheter och forskning inom Geodatabranschens många spännande områden. Det hålls Breakout (seminarier/sessioner) och workshops som ger kunskapsuppbyggnad, vidareutbildningar, tips och idéer...

  Läs mer
 • Chaos desktop stöder nu BEAst namnruta

   

  BEAst har med stöd av SBUF-projekt tagit fram BEAst Namnruta och nu även styrande dokument BEAst Namnruta – Angivning av Handling och Status.

  Syftet är att lättare kunna hantera juridiken i framtagandet av handlingar under godkännandeprocessen.

   

  Chaos desktop och Congeria, två system inom dokument- och ritningshantering utvecklade av Adtollo AB, stöder nu...

  Läs mer
 • Webinar: Chaos desktop 10!

  Välkommen att delta på vår webbvisning där vi visar de största nyheterna i Chaos desktop 10!

  Versionen släpps under våren 2021 och bjuder på en mängd nyheter.

  Vi visar bland annat:

  Namnkonventioner med variabla längder och beroenden Ritningsförteckningar Word BEAst 2.0 Microstation Revit

  Vi berättar också om vad vi arbetar med framåt.

   

  Datum för webbvisning: 29:e ...

  Läs mer
 • Vårens kurser i Chaos desktop

  Anmäl dig till en av vårens kurser i Chaos desktop!

  Här lär vi dig jobba mer tidseffektivt, uppmärksammar dig på nya smarta funktioner i programmet samt lär ut våra bästa tips & trix!

  Administratörsutbildning

  Webbkurs, pris 1 500:-

  Kursinnehåll

  Vi lär oss:

  administrera Chaos desktop lägga upp projekt skapa batchkommandon koppla ritningsstämplar till projekt skapa projekt- oc...

  Läs mer