• Nya Topocad 21: Smidig import av IFC-modeller och jobba interaktivt med nätutjämning

  Att kunna läsa in och hantera stora IFC-modeller har varit ett fokusområde under bygget av Topocad version 21. Här finns nu en ny valmöjlighet för enklare och snabbare IFC-import.

  Jag är mycket nöjd med Topocad 21. Vi har tagit stora steg framåt på flertalet områden. Bland annat är importen av IFC-filer förbättrad, vilket är ett område där efterfrågan stadigt ökar, säger Joakim Svantesson, affärsområdeschef Mät & Kart på Adtollo.

  De allra största nyheterna finner vi i Nätutjämningsmodulen, som blivit mer interaktiv och fått åtskilliga förbättringar med bland annat fler metoder för utjämning.

  En annan efterlängtad uppdatering finns i förklaringsredigeraren i ritningsbladet vilket gör det enklare att få ett snyggt och representativt utseende på sina blad.

  Det ligger nu även en ny felhantering i bakgrunden av Topocad, som framåt sett ska bidra till vår ambition att hela tiden öka kvaliteten i programmet.

  Läs mer om våra nyheter

  Ny valmöjlighet för snabbare IFC-import

  Vi ser ett ökande behov för att kunna ta in och skapa utsättningsdata från IFC-modeller. Sedan tidigare har vi haft alternativet att läsa in modellen som solider. Det går fortsatt och denna import har snabbats upp avsevärt. Det finns nu även ytterligare ett alternativ och det är att läsa in modellen som ytor – alltså som de flesta BIM-viewers gör. Det sistnämnda alternativet rekommenderas på grund av snabbheten.

  Nätutjämning

  I nätutjämningen har vi gjort omfattande förbättringar till den senaste versionen. I grafiken finns nu interaktiva externa referenser. Dubbelklicka på observationen i det grafiska läget för att hoppa direkt till rätt rad i tabellen. Gör din ändring och uppdatera för att se ändringen i grafiken.

  Vi har moderniserat språket i enlighet med termerna som används i HMK och även byggt in nya metoder för utjämning enligt senaste HMK. Det finns nu flera vägar att räkna våra standardiserade förbättringar (sigmanivåer). Man kan alltså sätta en testnivå själv, vilket är en del av den nya 3-nivåprincipen.

  Uppdaterat förklaringskommando

  Flera steg har tagits mot att förbättra kommandot för att skapa förklaringar i bladet. Nya symboler och linjer visas nu i första hand i förklaringen så som de faktiskt ser ut i bladet. Tidigare valdes en färg.

  Det har även tillkommit fler möjligheter att anpassa utseendet efter din egen artistiska ådra. Nu finns flera redigeringsmöjligheter av texten som färg, font, markeringar och placering. Valet man gör kan antingen gälla för den enskilda cellen, för raden, kolumnen eller komponenten. Det går nu även att visuellt justera kolumnbredderna genom att dra i handtag i förklaringen. Ett på- och avstängbart rutnät hjälper till att få det rakt och prydligt. Ett bekymmer tidigare har varit att väldigt långa symboler tagit stor plats. Nu finns ett alternativ att skala ned storleken så att raderna blir lika höga oavsett symbol.

  Övriga nyheter

  Nu finns möjlighet att på förhand sätta upp ett bibliotek av textstilar, för att snabbt och enkelt få rätt utseende på texterna i Topocad. Vi har även en ny måttsättningstyp för att måttsätta lutningar. På terrängmodeller och punktmoln finns nu stöd för transparens. I punktmolnsvyn finns även stöd för externa referenser.

  Alla nyheter finns att tillgå på här.

   

  Kontaktpersoner

 • Fler nyheter

 • Vi söker nu en administratör

  Bli en del av gemenskapen på Adtollo!

  Just nu letar vi efter strukturerade personer  som trivs i en varierande roll som spindeln i nätet.

  Är du duktig på att lära dig nya saker och gillar omväxlande arbetsuppgifter?

  Då väntar ett spännande och utvecklande jobb med underbara kollegor på Adtollo. Du kommer vara en viktig kugge i företaget för att få det administrativa att flyta.

  Du kan fö...

  Läs mer
 • Vi söker nu en supportmedarbetare

  Bli en del av gemenskapen på Adtollo!

  Just nu letar vi efter nyfikna och hjälpsamma personer med tekniskt intresse för att stärka upp supporten.

  Är du en nyfiken person, som gillar att lösa problem och hjälpa andra?

  Då väntar ett spännande och utvecklande jobb med underbara kollegor på Adtollo. Som del i supportteamet stöttar du oss i vårt mål att skapa och förmedla en modern produkt i abso...

  Läs mer
 • Höstens kurser i Chaos desktop är här!

  Kurserna Chaos desktop Grundkurs och Chaos desktop Admin finns nu tillgängliga för hela hösten.

  De första kurserna är planerade i september:

  2 september 13.00-15.00. Grundutbildning Chaos desktop, webb. Pris 1 600:- 16 september 13.00-15.00. Administratörsutbildning Chaos desktop, webb. Pris 1 600:- Webbkurs Chaos desktop Grundutbildning

  Här får du lära dig att använda de tidsbesparande f...

  Läs mer
 • Reportage: Mycket nytt i Topocads nätutjämning!

  Läs reportaget om våra nya funktioner i Topocads Nätutjämning:

  Thomas Dubois är lantmätare och undervisar till vardags på Kartoteks mätnings- och kartutbildning. Han har bidragit med framför allt beräknings-delen av Topocads nätutjämning och berättar här om nyheterna och det han kallar ”HMK 2020 plus”.

  Nätutjämningen i Topocad har inte förändrats så mycket under det senaste decenniet, men ...

  Läs mer
 • Kundreportage: Livet som mättekniker i bergsprängningsbranschen

  ”Topocad ger dig den där yttersta precisionen” Herman Davidsson, mättekniker på Bohus bergsprängning

  Läs vårt kundreportage!

  Text: Sandra Mickelsson Bilder: Bohus bergsprängning

  Spränga berg är ingen enkel uppgift, i synnerhet inte när man ska spränga i innerstan intill vägar och lägenheter med specifikt uppsatta krav. Då krävs inte bara kunskap – utan även känsla och erfarenhet då n...

  Läs mer