• Nya Topocad 21: Smidig import av IFC-modeller och jobba interaktivt med nätutjämning

  Att kunna läsa in och hantera stora IFC-modeller har varit ett fokusområde under bygget av Topocad version 21. Här finns nu en ny valmöjlighet för enklare och snabbare IFC-import.

  Jag är mycket nöjd med Topocad 21. Vi har tagit stora steg framåt på flertalet områden. Bland annat är importen av IFC-filer förbättrad, vilket är ett område där efterfrågan stadigt ökar, säger Joakim Svantesson, affärsområdeschef Mät & Kart på Adtollo.

  De allra största nyheterna finner vi i Nätutjämningsmodulen, som blivit mer interaktiv och fått åtskilliga förbättringar med bland annat fler metoder för utjämning.

  En annan efterlängtad uppdatering finns i förklaringsredigeraren i ritningsbladet vilket gör det enklare att få ett snyggt och representativt utseende på sina blad.

  Det ligger nu även en ny felhantering i bakgrunden av Topocad, som framåt sett ska bidra till vår ambition att hela tiden öka kvaliteten i programmet.

  Läs mer om våra nyheter

  Ny valmöjlighet för snabbare IFC-import

  Vi ser ett ökande behov för att kunna ta in och skapa utsättningsdata från IFC-modeller. Sedan tidigare har vi haft alternativet att läsa in modellen som solider. Det går fortsatt och denna import har snabbats upp avsevärt. Det finns nu även ytterligare ett alternativ och det är att läsa in modellen som ytor – alltså som de flesta BIM-viewers gör. Det sistnämnda alternativet rekommenderas på grund av snabbheten.

  Nätutjämning

  I nätutjämningen har vi gjort omfattande förbättringar till den senaste versionen. I grafiken finns nu interaktiva externa referenser. Dubbelklicka på observationen i det grafiska läget för att hoppa direkt till rätt rad i tabellen. Gör din ändring och uppdatera för att se ändringen i grafiken.

  Vi har moderniserat språket i enlighet med termerna som används i HMK och även byggt in nya metoder för utjämning enligt senaste HMK. Det finns nu flera vägar att räkna våra standardiserade förbättringar (sigmanivåer). Man kan alltså sätta en testnivå själv, vilket är en del av den nya 3-nivåprincipen.

  Uppdaterat förklaringskommando

  Flera steg har tagits mot att förbättra kommandot för att skapa förklaringar i bladet. Nya symboler och linjer visas nu i första hand i förklaringen så som de faktiskt ser ut i bladet. Tidigare valdes en färg.

  Det har även tillkommit fler möjligheter att anpassa utseendet efter din egen artistiska ådra. Nu finns flera redigeringsmöjligheter av texten som färg, font, markeringar och placering. Valet man gör kan antingen gälla för den enskilda cellen, för raden, kolumnen eller komponenten. Det går nu även att visuellt justera kolumnbredderna genom att dra i handtag i förklaringen. Ett på- och avstängbart rutnät hjälper till att få det rakt och prydligt. Ett bekymmer tidigare har varit att väldigt långa symboler tagit stor plats. Nu finns ett alternativ att skala ned storleken så att raderna blir lika höga oavsett symbol.

  Övriga nyheter

  Nu finns möjlighet att på förhand sätta upp ett bibliotek av textstilar, för att snabbt och enkelt få rätt utseende på texterna i Topocad. Vi har även en ny måttsättningstyp för att måttsätta lutningar. På terrängmodeller och punktmoln finns nu stöd för transparens. I punktmolnsvyn finns även stöd för externa referenser.

  Alla nyheter finns att tillgå på här.

   

  Kontaktpersoner

 • Fler nyheter

 • Höstens kurser i Chaos desktop är här!

  Kurserna Chaos desktop Grundkurs och Chaos desktop Admin finns nu tillgängliga för hela hösten.

  De första kurserna är planerade i september:

  2 september 13.00-15.00. Grundutbildning Chaos desktop, webb. Pris 1 600:- 16 september 13.00-15.00. Administratörsutbildning Chaos desktop, webb. Pris 1 600:- Webbkurs Chaos desktop Grundutbildning

  Här får du lära dig att använda de tidsbesparande f...

  Läs mer
 • Reportage: Mycket nytt i Topocads nätutjämning!

  Läs reportaget om våra nya funktioner i Topocads Nätutjämning:

  Thomas Dubois är lantmätare och undervisar till vardags på Kartoteks mätnings- och kartutbildning. Han har bidragit med framför allt beräknings-delen av Topocads nätutjämning och berättar här om nyheterna och det han kallar ”HMK 2020 plus”.

  Nätutjämningen i Topocad har inte förändrats så mycket under det senaste decenniet, men ...

  Läs mer
 • Kundreportage: Livet som mättekniker i bergsprängningsbranschen

  ”Topocad ger dig den där yttersta precisionen” Herman Davidsson, mättekniker på Bohus bergsprängning

  Läs vårt kundreportage!

  Text: Sandra Mickelsson Bilder: Bohus bergsprängning

  Spränga berg är ingen enkel uppgift, i synnerhet inte när man ska spränga i innerstan intill vägar och lägenheter med specifikt uppsatta krav. Då krävs inte bara kunskap – utan även känsla och erfarenhet då n...

  Läs mer
 • Inside story: Träffa Katja Wallenius

  Kom innanför dörrarna på Adtollo och träffa vår personal! Här får du lära känna Katja Wallenius som jobbar på supporten och som har en bakgrund som mätningstekniker men som nu är en del av Adtollofamiljen!

  Katja har ett stort värde för oss på Adtollo, hon kommer nämligen direkt från verkligheten. Då syftar vi på våra användares verklighet – Katja har jobbat både som utsättare och konsult på de stora bygg...

  Läs mer
 • Webbvisning: Chaos desktop & Congeria

  Nyfiken på Chaos desktop & Congeria? Anmäl dig till vår WEBBVISNING för att se hur systemet kan effektivisera din dokumenthantering.

  👉Webbvisning av Chaos desktop & Congeria 4 juni kl 09.00-09.30 Kostnadsfri

  👉Visningen riktar sig till dig som är nyfiken på vad Chaos desktop är, men du som redan är användare är också varmt välkommen!

  ANMÄL DIG HÄR!

  Läs mer