• Kundreportage: Livet som mättekniker i bergsprängningsbranschen

  ”Topocad ger dig den där yttersta precisionen” Herman Davidsson, mättekniker på Bohus bergsprängning

  Läs vårt kundreportage!

  Text: Sandra Mickelsson Bilder: Bohus bergsprängning

  Spränga berg är ingen enkel uppgift, i synnerhet inte när man ska spränga i innerstan intill vägar och lägenheter med specifikt uppsatta krav. Då krävs inte bara kunskap – utan även känsla och erfarenhet då nästan varje berg är unikt och släpper och fragmenteras på olika sätt. Även om Herman Davidsson, i sin roll som mättekniker på Bohus bergsprängning, inte är den som utför själva sprängningarna, förser han sina kollegor med underlag för att arbetet ska gå säkert till samt utföras på rätt sätt.

  Oavsett om det är ett berg som kräver sprängning, spräckning, sågning eller förstärkning har Bohus bergsprängning en lösning. Företaget har en speciell fäbless för berg som är till synes omöjliga att spränga. Herman började på Bohus bergsprängning för två år sedan. Teknik ligger honom varmt om hjärtat och möjligheten att kombinera mätningar med varierande uppdrag och resor lockade.

  – Jag är i regel ute på projekt varje dag. Det är inte ovanligt att det är bråttom, och det blir både tidiga mornar och sena kvällar, berättar Herman. En vanlig dag kör jag ganska mycket bil, flyger drönare, gör mätningar ute på berg, och sen blir det en hel del tid framför datorn.

   

  Övergång från manuell mätning till andra metoder

  Herman tar med sig alla drönar-bilder samt övriga data och för över det till olika mjukvaruprogram, och sedan drygt ett halvår tillbaka är Topocad ett av programmen han använder. Tidigare skedde många beräkningar manuellt, vilket innebar mer tid ute på berget med GPS-baserade mätkäppar. Beräkningarna brukade förvisso vara väldigt bra och att arbeta manuellt tar egentligen inte längre tid heller.

  Så, vad är vinsten med Topocad?

  – Topocad ger dig den där yttersta precisionen, säger Herman. Det gör att du får fram ett tydligt underlag att visa upp för kunder. De kan se att du använt ett kraftfullt verktyg vilket ger dig en kvalitetsstämpel och det utstrålar professionalism.

  Förbättrade processer för rampbyggande i bergtäkter

  Flertalet uppdrag som Bohus bergsprängning utför är i bergtäkter. Ett bra resultat av en sprängning innebär att man får så mycket som möjligt genom krossen, alltså att enbart en liten mängd skutsten måste krossas, och att det blir så lite smulor och damm som möjligt. En intressant del inom arbetet med bergtäkter är rampbyggande för att komma ner till nästa bottennivå.

  – För att ta sig till nästa nivåplan behöver du bygga eller spränga en ramp, och jag använder Topocad för att förenkla rampbyggandet till nästa nivå, berättar Herman. Där skapar jag terrängmodeller som vi sedan kan stoppa in i program som bygger borrplaner. Det säkerställer att vi kan borra rätt med en gång, oavsett vilka maskiner som är på plats.

  Detta underlättar även för grävmaskinerna, övriga utsättare och kunden. Det här arbetet gjordes tidigare enbart manuellt på plats, med mätkäppar och miniräknare för att på så vis räkna ut procentuella lutningar exempelvis. Vissa delar måste fortfarande göras manuellt men Topocad finns där som ett bra stöd som förenklar det övriga arbetet.

  Så minskas mängden vibrationer vid centrala sprängjobb

  Bohus bergsprängning hade nyligen ett uppdrag i närheten av Liseberg i Göteborg, vilket involverade bergspräckning för att skapa en handikapparkering. De var då även tvungna att göra ett sågsnitt i berget för att orsaka så lite vibrationer som möjligt eftersom de inte fick spränga.

  – I en sån här process sågar vi ut alla sidor av berget och när vi är klara är det bara bottendelen av berget som sitter fast, förklarar Herman. Bottendelen borrar vi och spräcker loss, vilket gör att det i stort sett blir vibrationsfritt.

  Detta var inget enkelt uppdrag. De som borrar vill ha svar på var ett visst borrhål har sin bottenkoordinat, det vill säga en koordinat mitt inne i berget. Normalt sett brukar borrare kunna sikta med ögonmått samt borra ett hål i toppen och rakt ner, men här var de tvungna att i stället ha en lutning på berget vid sågning och borrning.

  – Jag använder Topocad för att kontrollera min inmätning, och att koordinaterna på och i berget stämmer, säger Herman. Men även för att kontrollera att övrig mätning som krävs verkar rimlig. Vanligtvis använder jag mig av ett punktmoln för att få fram data. En mätning som den här ger ett bra stöd åt borrarna då de vet hur de ska sikta, i synnerhet då horisontalborrningen i detta fall var cirka 28 meter.

  Mer preciserade volymberäkningar

  Herman arbetar även mycket med volymberäkningar. Den senaste tiden har han exempelvis arbetat med en vindkraftspark. I den här typen av projekt kommer Herman och hans kollegor ut när skogen är borta och berget i olika höjder är väl avtäckt.

  – En väl utförd avtäckning kan vara avgörande för att det ska vara säkert att arbeta på berget och för att uppnå bra resultat, förklarar Herman.

  Förutsättningarna vid sprängningsarbete för en vindkraftspark mitt ute i skogen har en hel del utmaningar. Det sker nya förändringar hela tiden vilket gör att man måste byta modeller ofta vilket lätt kan leda till svårigheter vid exempelvis volymberäkningar.

  – Jag använder Topocad för att få mer precision på volymätningarna, framförallt när det är komplexa sprängsalvor men även för att kunna kontrollera underlag från kunder, säger Herman. Det har verkligen varit ett behjälpligt program för mig på flera sätt. Det har absolut utvecklingspotential, men det känns väldigt tryggt att Topocad är baserat och utvecklat i Sverige vilket leder till att de gärna tar fram nyheter och förändringar i sin mjukvara samt erbjuder bra support.

 • Fler nyheter

 • Så hjälper Chaos desktop ELU hantera metadata, filhantering och synkronisering

  ELU är inblandade i gedigna byggprojekt som Nya Slussen i Stockholm och Södertälje Sluss och Kanal där dokumenthantering kan bli en verklig utmaning. Det var just behovet av ett smart filhanteringssystem som ledde till samarbetet med Adtollo och Chaos desktop.

  Bilder: ELU/Sweco

  Foto: Ulf Winblad

  ELU (begynnelsebokstäverna i efternamnen hos grundarna Håkan Ehnström, Einar Lund...

  Läs mer
 • Topocad passar perfekt för Lilla Edets kommuns framtidsvisioner

  Mätningsingenjören Motaz Hanna är en sann Topocad-entusiast. Efter många års arbete i GIS-plattformar hittade han en ny favorit när han testade Topocad. Här får du en direkt inblick i hur Motaz använder Topocad för att få ut bra resultat i sina projekt på Lilla Edets kommun.

  Efter drygt 45 minuters bilfärd från Göteborg kommer du till Lilla Edets kommun som breder ut sig både i Bohuslän oc...

  Läs mer
 • Peter Dimberg modellerar framtidens VA-system

  Sälen upplever just nu en hög exploateringstakt där många nya hotell och fritidshus byggs. Det innebär att alla ska ha VA, och då gäller det att ha koll på om tillräcklig kapacitet finns. Vatten & Avfall i Malung Sälen AB (Vamas) är ett kommunalägt bolag i Malung-Sälens kommun som arbetar med just återvinnings- och VA-tjänster. Peter Dimberg är modelleringsingenjör på Vamas* och en av dem som arbetar...

  Läs mer
 • Ny modul för detaljplaner

  Vi är stolta att presentera Topocads nya modul för detaljplaner! Modulen uppfyller kraven på digital leverans till Lantmäteriet och är anpassad efter Boverkets föreskrifter. Vi har satsat på användarvänligheten: arbetsflödet är flexibelt, det finns en stor tolkningsfrihet och möjlighet att skapa sitt eget arbetssätt.

   

  Topocad Detaljplan ger en bra överblick över vilka bestämmelser som...

  Läs mer
 • Topocad 22 är här!

  Efterlängtad har den varit, Topocad 22. Så även om det tagit lite längre tid än vanligt är den nu här, rykande färsk som ett nybakt bröd. Topocad 22.0 innehåller mängder av förbättringar och nyheter på ett brett område. Hela nyhetslistan finns som vanligt i Topocad version 22.0 eller på adtollo.se/ladda-ner/versionsnyheter. Nedan kommer ett axplock.

  En av de största nyheterna är Topocads nya licen...

  Läs mer