• Kundreportage: Livet som mättekniker i bergsprängningsbranschen

  ”Topocad ger dig den där yttersta precisionen” Herman Davidsson, mättekniker på Bohus bergsprängning

  Läs vårt kundreportage!

  Text: Sandra Mickelsson Bilder: Bohus bergsprängning

  Spränga berg är ingen enkel uppgift, i synnerhet inte när man ska spränga i innerstan intill vägar och lägenheter med specifikt uppsatta krav. Då krävs inte bara kunskap – utan även känsla och erfarenhet då nästan varje berg är unikt och släpper och fragmenteras på olika sätt. Även om Herman Davidsson, i sin roll som mättekniker på Bohus bergsprängning, inte är den som utför själva sprängningarna, förser han sina kollegor med underlag för att arbetet ska gå säkert till samt utföras på rätt sätt.

  Oavsett om det är ett berg som kräver sprängning, spräckning, sågning eller förstärkning har Bohus bergsprängning en lösning. Företaget har en speciell fäbless för berg som är till synes omöjliga att spränga. Herman började på Bohus bergsprängning för två år sedan. Teknik ligger honom varmt om hjärtat och möjligheten att kombinera mätningar med varierande uppdrag och resor lockade.

  – Jag är i regel ute på projekt varje dag. Det är inte ovanligt att det är bråttom, och det blir både tidiga mornar och sena kvällar, berättar Herman. En vanlig dag kör jag ganska mycket bil, flyger drönare, gör mätningar ute på berg, och sen blir det en hel del tid framför datorn.

   

  Övergång från manuell mätning till andra metoder

  Herman tar med sig alla drönar-bilder samt övriga data och för över det till olika mjukvaruprogram, och sedan drygt ett halvår tillbaka är Topocad ett av programmen han använder. Tidigare skedde många beräkningar manuellt, vilket innebar mer tid ute på berget med GPS-baserade mätkäppar. Beräkningarna brukade förvisso vara väldigt bra och att arbeta manuellt tar egentligen inte längre tid heller.

  Så, vad är vinsten med Topocad?

  – Topocad ger dig den där yttersta precisionen, säger Herman. Det gör att du får fram ett tydligt underlag att visa upp för kunder. De kan se att du använt ett kraftfullt verktyg vilket ger dig en kvalitetsstämpel och det utstrålar professionalism.

  Förbättrade processer för rampbyggande i bergtäkter

  Flertalet uppdrag som Bohus bergsprängning utför är i bergtäkter. Ett bra resultat av en sprängning innebär att man får så mycket som möjligt genom krossen, alltså att enbart en liten mängd skutsten måste krossas, och att det blir så lite smulor och damm som möjligt. En intressant del inom arbetet med bergtäkter är rampbyggande för att komma ner till nästa bottennivå.

  – För att ta sig till nästa nivåplan behöver du bygga eller spränga en ramp, och jag använder Topocad för att förenkla rampbyggandet till nästa nivå, berättar Herman. Där skapar jag terrängmodeller som vi sedan kan stoppa in i program som bygger borrplaner. Det säkerställer att vi kan borra rätt med en gång, oavsett vilka maskiner som är på plats.

  Detta underlättar även för grävmaskinerna, övriga utsättare och kunden. Det här arbetet gjordes tidigare enbart manuellt på plats, med mätkäppar och miniräknare för att på så vis räkna ut procentuella lutningar exempelvis. Vissa delar måste fortfarande göras manuellt men Topocad finns där som ett bra stöd som förenklar det övriga arbetet.

  Så minskas mängden vibrationer vid centrala sprängjobb

  Bohus bergsprängning hade nyligen ett uppdrag i närheten av Liseberg i Göteborg, vilket involverade bergspräckning för att skapa en handikapparkering. De var då även tvungna att göra ett sågsnitt i berget för att orsaka så lite vibrationer som möjligt eftersom de inte fick spränga.

  – I en sån här process sågar vi ut alla sidor av berget och när vi är klara är det bara bottendelen av berget som sitter fast, förklarar Herman. Bottendelen borrar vi och spräcker loss, vilket gör att det i stort sett blir vibrationsfritt.

  Detta var inget enkelt uppdrag. De som borrar vill ha svar på var ett visst borrhål har sin bottenkoordinat, det vill säga en koordinat mitt inne i berget. Normalt sett brukar borrare kunna sikta med ögonmått samt borra ett hål i toppen och rakt ner, men här var de tvungna att i stället ha en lutning på berget vid sågning och borrning.

  – Jag använder Topocad för att kontrollera min inmätning, och att koordinaterna på och i berget stämmer, säger Herman. Men även för att kontrollera att övrig mätning som krävs verkar rimlig. Vanligtvis använder jag mig av ett punktmoln för att få fram data. En mätning som den här ger ett bra stöd åt borrarna då de vet hur de ska sikta, i synnerhet då horisontalborrningen i detta fall var cirka 28 meter.

  Mer preciserade volymberäkningar

  Herman arbetar även mycket med volymberäkningar. Den senaste tiden har han exempelvis arbetat med en vindkraftspark. I den här typen av projekt kommer Herman och hans kollegor ut när skogen är borta och berget i olika höjder är väl avtäckt.

  – En väl utförd avtäckning kan vara avgörande för att det ska vara säkert att arbeta på berget och för att uppnå bra resultat, förklarar Herman.

  Förutsättningarna vid sprängningsarbete för en vindkraftspark mitt ute i skogen har en hel del utmaningar. Det sker nya förändringar hela tiden vilket gör att man måste byta modeller ofta vilket lätt kan leda till svårigheter vid exempelvis volymberäkningar.

  – Jag använder Topocad för att få mer precision på volymätningarna, framförallt när det är komplexa sprängsalvor men även för att kunna kontrollera underlag från kunder, säger Herman. Det har verkligen varit ett behjälpligt program för mig på flera sätt. Det har absolut utvecklingspotential, men det känns väldigt tryggt att Topocad är baserat och utvecklat i Sverige vilket leder till att de gärna tar fram nyheter och förändringar i sin mjukvara samt erbjuder bra support.

 • Fler nyheter

 • Vi söker nu en administratör

  Bli en del av gemenskapen på Adtollo!

  Just nu letar vi efter strukturerade personer  som trivs i en varierande roll som spindeln i nätet.

  Är du duktig på att lära dig nya saker och gillar omväxlande arbetsuppgifter?

  Då väntar ett spännande och utvecklande jobb med underbara kollegor på Adtollo. Du kommer vara en viktig kugge i företaget för att få det administrativa att flyta.

  Du kan fö...

  Läs mer
 • Vi söker nu en supportmedarbetare

  Bli en del av gemenskapen på Adtollo!

  Just nu letar vi efter nyfikna och hjälpsamma personer med tekniskt intresse för att stärka upp supporten.

  Är du en nyfiken person, som gillar att lösa problem och hjälpa andra?

  Då väntar ett spännande och utvecklande jobb med underbara kollegor på Adtollo. Som del i supportteamet stöttar du oss i vårt mål att skapa och förmedla en modern produkt i abso...

  Läs mer
 • Höstens kurser i Chaos desktop är här!

  Kurserna Chaos desktop Grundkurs och Chaos desktop Admin finns nu tillgängliga för hela hösten.

  De första kurserna är planerade i september:

  2 september 13.00-15.00. Grundutbildning Chaos desktop, webb. Pris 1 600:- 16 september 13.00-15.00. Administratörsutbildning Chaos desktop, webb. Pris 1 600:- Webbkurs Chaos desktop Grundutbildning

  Här får du lära dig att använda de tidsbesparande f...

  Läs mer
 • Reportage: Mycket nytt i Topocads nätutjämning!

  Läs reportaget om våra nya funktioner i Topocads Nätutjämning:

  Thomas Dubois är lantmätare och undervisar till vardags på Kartoteks mätnings- och kartutbildning. Han har bidragit med framför allt beräknings-delen av Topocads nätutjämning och berättar här om nyheterna och det han kallar ”HMK 2020 plus”.

  Nätutjämningen i Topocad har inte förändrats så mycket under det senaste decenniet, men ...

  Läs mer
 • Webbvisning: Chaos desktop & Congeria

  Nyfiken på Chaos desktop & Congeria? Anmäl dig till vår WEBBVISNING för att se hur systemet kan effektivisera din dokumenthantering.

  👉Webbvisning av Chaos desktop & Congeria 4 juni kl 09.00-09.30 Kostnadsfri

  👉Visningen riktar sig till dig som är nyfiken på vad Chaos desktop är, men du som redan är användare är också varmt välkommen!

  ANMÄL DIG HÄR!

  Läs mer