• Läs vår inside story om Jakob Samani

  Du har säkert sett honom i någon av våra demofilmer eller pratat med honom om du ringt till Adtollo. Sedan i våras stöttar vårt nya tillskott, Jakob Samani, vår supportavdelning på olika sätt och är även delaktig i utvecklingen av Topocads funktioner.

  Jakob kommer in på kontoret med sina hörlurar, sin datorryggsäck och sin skateboard och slår sig ner på sin plats framför skärmen. På bara några månader har han fått en självklar plats hos oss på Adtollo. Han besitter en gedigen kunskap från mätbranschen som vi andra har en otrolig nytta av och han delar gärna med sig av sina tankar och tips.

  Jakob har sett prismor och totalstationer sedan barnsben då stora delar av hans familj arbetat med mätning.

  Var det självklart för dig att välja ett jobb inom mätning?

  – Min pappa jobbade med utsättning och likaså min farfar, och jag har farbröder och kusiner som jobbar inom mätbranschen, berättar Jakob. Det är lite av ett familjeyrke, så kanske var det uppenbara valet. Men jag tänkte inte alls så när jag var yngre. Jag blev lite pushad av min pappa att börja läsa mätteknik och det är jag tacksam för nu.

  Efter gymnasiet studerade Jakob mät- och kartteknik på Karlstads universitet.

  – Det var en härlig tid och jag träffar fortfarande regelbundet mina vänner från den tiden, berättar Jakob.

  På universitetet gick Jakob kurser i bland annat matematik, GIS, fotogrammetri, databasteknik, geodesi, byggnadsgeodesi, GNSS, kartografi och fastighetsjuridik. Första jobbet var som teknisk specialist på NCC. Där jobbade han med mätning av vägar, främst med laserteknik på större projekt där han utförde besiktningsmätning och mätning för forskning på NCC:s RND-avdelning. Efter det har Jakob jobbat som mätkonsult på större infrastruktur- och byggnadsprojekt, fram till han hamnade på Adtollo som mätningsspecialist.

   

  Hur skulle du beskriva atmosfären på Adtollo?

  – Adtollo har en väldigt avslappnad och trivsam atmosfär. Kollegorna bryr sig om varandra och det är något av en familjestämning. Det är väldigt trevligt här.

   

  Hur ser en vanlig dag ut på Adtollo?

  Varje dag ser olik ut, vilket Jakob uppskattar mycket.

  – Ofta talar jag med kunder på supporten och hjälper dem att lösa sina problem. Det leder inte bara till att ett problem blir löst, utan ofta fortsätter vi bolla idéer om hur olika funktioner i Topocad kan förbättras, för att på så sätt få ett smidigare arbetsflöde i Topocad.

  Jakob testar även nya teknologier och hittar nya samarbetspartners för att få inspiration till framtida utveckling av programmet. Det är viktigt att både kunna tänka här och nu, och även hur behovet kommer se ut om 5 år.

  Ett nytt inspelningsrum har ställts i ordning på kontoret och där spenderar Jakob en del tid med att spela in demofilmer och webbkurser till kunderna.

  – Ibland spelar jag in en film på förmiddagen för att på eftermiddagen ta emot samtal där kunderna vill veta mer om de funktioner jag visat. Det är trevligt att ha en sådan nära kontakt med våra användare, berättar Jakob.

   

  Vad är det bästa med jobbet?

  Jakob gillar utmaningen med att få syssla med klurig problemlösning. Det är också otroligt stimulerande att se sina idéer bli verklighet, att de blir till något konkret som andra faktiskt kan använda och ha nytta av.

  – Anledningen att jag sökte mig hit var just detta. Här får jag vara med och påverka branschen, och bestämma hur framtidens verktyg ska ser ut.

   

  Vad arbetar du med just nu?

  Just nu är det stort fokus på Topocad 20 som kommer efter årsskiftet där många nyheter ska in. Jakob skriver ner egna idéer, fångar upp användarnas önskemål och feedback och specificerar funktioner som går vidare till utvecklingspipen.

  – Användarnas egna önskemål är otroligt värdefulla för oss. Vi får en förståelse för hur programmet används av olika personer i olika typer av projekt, och kan förbättra och bygga nya funktioner som passar användarnas behov. På vår användarkonferens Topocad Live i januari är många av våra kunder samlade och där har alla en chans att göra sin röst hörd vad gäller programmets framtida utveckling.

  Förutom version 20 så gräver Jakob djupare i Topocads beräknade sektioner. I höst ska han hålla kurs i ämnet.

   

  Har du några tips till den som vill jobba som mätspecialist i IT-branschen?

  – Var nyfiken och lär dig så mycket som möjligt om alla verktyg, instrument och mjukvaror som du ser runt omkring dig – då blir du attraktiv för de på IT-sidan som inte har den kompetensen.

   

  Vad lägger du helst din tid på när du inte jobbar?

  Svaret kommer snabbt: Musik. Jakob berättar att han har en egen studio hemma och mixar och mastrar vänners och egna projekt.

  – Det är otroligt givande att syssla med musik, att först ha en tanke i huvudet och sedan höra hur det låter när man spelar upp den. Hjälper man andra handlar det om att få ut låtens fulla potential genom den tekniska mixningen. Det är viktigt för de artister som man jobbar med. När det blir bra känner man sig väldigt stolt.

  Att själv spela musik är en annan grej. Det är ”zen”, säger Jakob och skrattar. Då kommunicerar man med alla sina sinnen, man är väldigt aktiv och i nuet. Det går inte att likna vid något annat, det är det roligaste jag vet.

 • Fler nyheter

 • Webbvisning av Chaos desktop 9.0 och Congeria

  Missa inte vår webbvisning! Varmt välkommen till vår webbvisning av nyheterna i Chaos desktop 9.0 samt Congeria. Här får du lära dig: Hur du använder Chaos desktop och Congeria i projekt Hur du överför ritningar och dokument till FM Access utan förlust av metadata Datum för webbvisning: 17 juni kl 09-10 14 augusti kl 09-10 1 september kl  09-10

   

  Webbvisningen är gratis men vi b...

  Läs mer
 • Chaos desktop 9.0 är här

  Nu kommer Chaos desktop 9.0 – en ny version med fokus på användarvänlighet och effektivitet Nu släpper vi version 9 av Chaos desktop, Adtollos system för effektiv och kraftfull dokument- och ritningshantering.   I version 9 finns flera nyheter som gör systemet mer användarvänligt och ger ett bättre arbetsflöde. Bland annat finns den nya fliken Moln på huvudmenyn för enklare tillgång till molntjän...

  Läs mer
 • Så utförde Storumans Kommun projekteringen av ett triangelspår – på egen hand!

  2018 fick Storumans kommun i Lappland beviljat att bygga ett 900 meter långt triangelspår mellan inlandsbanan, tvärbanan och Storumanterminalen. Den nya satsningen kommer att spara både tid och pengar ¬– och dessutom minska koldioxidutsläppen avsevärt. Trots komplexiteten i projektet valde Storumans kommun att med sin samlade kompetens i huset ta sig an projekteringen själva.

  Vi pratade me...

  Läs mer
 • Samarbete mellan Adtollo och SWG erbjuder kraftfull lösning för hantering av data från projekt till förvaltning

  Tillsammans erbjuder nu Adtollo och SWG (Service Works Global Nordic, tidigare Symetri FM) marknaden en kraftfull lösning för hantering av originalfiler såsom DWG, Revit, ArchiCAD med hjälp av produkterna Congeria och Chaos desktop.

  Nu kan vi gemensamt med SWG erbjuda marknaden en produktportfölj som på riktigt tar med sig data från projekt till förvaltning, säger Tommy Axelsten Stjärngren, kundan...

  Läs mer
 • Satellitbilder som kartläggningsverktyg även när djungeln är tät och det ofta är molnigt

  Läs vårt reportage om mätning i Indonesien!

  Text: Peo Lind, Bilder: Thomas Dubois

  En av de externa föreläsarna på Topocad Live 2020 i januari var lantmätaren Thomas Dubois från utbildningsföretaget Kartotek AB. Han tog med åhörarna på en resa långt bort till ett spännande projekt i en mycket annorlunda miljö. Under rubriken ”Hur bär man sig åt för att kartlägga svårtillgängliga områden som ...

  Läs mer