• Inside story: Träffa Katja Wallenius

  Kom innanför dörrarna på Adtollo och träffa vår personal! Här får du lära känna Katja Wallenius som jobbar på supporten och som har en bakgrund som mätningstekniker men som nu är en del av Adtollofamiljen!

  Katja har ett stort värde för oss på Adtollo, hon kommer nämligen direkt från verkligheten. Då syftar vi på våra användares verklighet – Katja har jobbat både som utsättare och konsult på de stora byggbolagen. Hon vet vad hon pratar om och har en gedigen kunskap som kommer till nytta både för våra kunder som behöver support och för oss som ska utveckla programvarorna.

  Katja och jag ses på kontoret en tidig vårdag i mars. Hon har haft en strålande morgon och trafiken har flutit på bra på väg till jobbet.

  Hur ser en vanlig dag ut på Adtollo?

  – Jag jobbar framför allt med kundsupport genom att svara i telefon och mejl, berättar Katja. Det är otroligt trevligt med all kundkontakt. Flera kunder är återkommande och man lär känna dem. Det är roligt att få ta del av deras vardag och projekt, och att få chansen att hjälpa dem. När Katja inte svarar i telefon försöker hon lära sig mer om Topocad olika moduler.

  – Jag kom in kaxig och tänkte att det här blir ingen match. Men Topocad är ett omfattande system med en mängd moduler där vissa är anpassade för kommunernas arbete, där jag inte tidigare haft en inblick. Som tur är finns kunskapen hos mina kollegor.

  Just nu håller Katja på att sätta sig in i BAL-funktionaliteten, en modul i Topocad som kommunerna använder för ajourhållning av Byggnad, Adress och Lägenhet mot Lantmäteriet. Dagarna på Adtollo skiljer sig mycket från tidigare då Katja arbetade i produktion. Då byggde hon broar och hus från grunden.

  – Det här är något helt annat, det är som natt och dag, skrattar Katja. I det jobbet fick man vara offensiv och tuff, det var så jargongen var. Det behövs inte här.

  Vad var det som lockade med att söka dig till Adtollo?

  Katja hade känt till Adtollo länge och pratat med flera från företaget under branschmässorna.

  – Jag har alltid sneglat på Adtollo. Jag visste att många hade jobbat på företaget under lång tid och att Topocad är väldigt bra. När jag såg att det fanns en tjänst ute blev jag sugen. I samma veva hade jag varit med om en olycka och skadat benen på ett bygge och tappat lusten att fortsätta där.

  Katja minns att Tomas Sandström, Adtollos dåvarande delägare och grundare, ringde upp henne efter att hon skickat in sin ansökan. Han visste vem hon var och bjöd in henne till flera intervjuer. Joakim, som skulle ersätta Tomas och i så fall bli Katjas chef, hade precis börjat.

  – Först tackade jag nej, det kändes som en för stor förändring. Men sedan ångrade jag mig. Jag gillade Joakim och ville ha honom som chef, han kändes empatisk och klok. Så kom det ut en ny tjänst 6 månader senare och den chansen tog jag!

  Hur skulle du beskriva atmosfären på Adtollo?

  – Atmosfären på Adtollo genomsyras av omtänksamhet, man bryr sig verkligen om varandra. Folk umgås på kontoret, äter lunch och tränar tillsammans. Katja berättar om hennes första tid på kontoret som var en stor kontrast från bygget.

  – Det var så fint på kontoret och alla luktade så gott, skrattar Katja.

  Vad är det bästa med jobbet?

  – Det är kundkontakterna, helt klart. En annan sak som Katja nämner är lyxen att få lära sig nya saker hela tiden. I produktion fastnar man lätt i ett spår och jobbar monotont med samma saker.

  – Tanken från början var att jag även skulle resa mycket inrikes och besöka våra kunder på plats. Men det blev inte så på grund av Covid-19. Det har ändå blivit väldigt bra för nu har jag haft tid att sätta mig in i mina andra områden.

  Har du några tips till den som vill jobba inom bygg och samhällsbyggnad?

  – Mitt tips är att sträva efter en helhets-förståelse. Från ax till limpa. Katja tror inte på att ångra sig, om man till exempel i början av sin karriär skulle få en tjänst som man inte hade tänkt sig. Hon fick i början av sin karriär ett jobb med en ganska låg ingångslön. Men hon poängterar att det är viktigt att i stället välja att se den tiden som en erfarenhet.

  – Hundåren är inte förgäves. Det finns många välutbildade ingenjörer som kämpar i ur och skur. Det är en viktig process att vara ute i produktion. Idag kan Katja vila på sin erfarenhet och dra nytta av sina tidiga år, då hon fått en helhetsförståelse för branschen. Något som många av kunderna uppskattar, då hon inte bara löser själva problemet utan även kan ge generella tips.

  Vad lägger du helst din tid på när du inte jobbar?

  Katja spenderar den största delen av sin fritid med sina två tonårsdöttrar.

  – Just nu letar vi tomt. Det vore så roligt att få chansen att bygga sitt drömhus från grunden!En annan spännande sak som Katja intresserar sig av är långhållsskytte. Banorna kan vara på 300 meter, 1000 meter och ibland mer och klass 1 vapen används.

  – Du skjuter med ett gevär som är nästan lika långt som mig. Det är lite likt mätteknik. Vapnet måste kalibreras och du behöver gå igenom lufttryck, sidvind, kulans vikt med mera. Du har ett jättesikte, av samma märke som vissa totalstationer; Leica. Tyngder läggs på vapnet för att det inte ska skaka när du avfyrat. Det hela började när Katja tog jaktlicens. En vän erbjöd sig att träna henne i långhållsskytte nere i Götene och hon var inte sen att hoppa på.

  – Om du skjuter på 300 meter är det fortfarande en tavla som du ska träffa. På längre avstånd ska du träffa en plåtbricka på 25×25 cm. Då behöver du någon bred-vid dig med kikare som ser om du träffar eller inte.

  När hon skjuter är hon helt avskärmad från tid och rum.

  – Det krävs fullt fokus. Nu skjuter jag 5 serie på 300 meter, där träffar alla. Målet nu är att klara 1000 meter och i framtiden 1500 meter.

 • Fler nyheter

 • Höstens kurser i Chaos desktop är här!

  Kurserna Chaos desktop Grundkurs och Chaos desktop Admin finns nu tillgängliga för hela hösten.

  De första kurserna är planerade i september:

  2 september 13.00-15.00. Grundutbildning Chaos desktop, webb. Pris 1 600:- 16 september 13.00-15.00. Administratörsutbildning Chaos desktop, webb. Pris 1 600:- Webbkurs Chaos desktop Grundutbildning

  Här får du lära dig att använda de tidsbesparande f...

  Läs mer
 • Reportage: Mycket nytt i Topocads nätutjämning!

  Läs reportaget om våra nya funktioner i Topocads Nätutjämning:

  Thomas Dubois är lantmätare och undervisar till vardags på Kartoteks mätnings- och kartutbildning. Han har bidragit med framför allt beräknings-delen av Topocads nätutjämning och berättar här om nyheterna och det han kallar ”HMK 2020 plus”.

  Nätutjämningen i Topocad har inte förändrats så mycket under det senaste decenniet, men ...

  Läs mer
 • Kundreportage: Livet som mättekniker i bergsprängningsbranschen

  ”Topocad ger dig den där yttersta precisionen” Herman Davidsson, mättekniker på Bohus bergsprängning

  Läs vårt kundreportage!

  Text: Sandra Mickelsson Bilder: Bohus bergsprängning

  Spränga berg är ingen enkel uppgift, i synnerhet inte när man ska spränga i innerstan intill vägar och lägenheter med specifikt uppsatta krav. Då krävs inte bara kunskap – utan även känsla och erfarenhet då n...

  Läs mer
 • Webbvisning: Chaos desktop & Congeria

  Nyfiken på Chaos desktop & Congeria? Anmäl dig till vår WEBBVISNING för att se hur systemet kan effektivisera din dokumenthantering.

  👉Webbvisning av Chaos desktop & Congeria 4 juni kl 09.00-09.30 Kostnadsfri

  👉Visningen riktar sig till dig som är nyfiken på vad Chaos desktop är, men du som redan är användare är också varmt välkommen!

  ANMÄL DIG HÄR!

  Läs mer
 • Chaos desktop 10.0.1 är här med buggfixar för Sharepoint

  Nu släpper vi Chaos desktop 10.0.1. En version som bland annat innehåller en del fixar för Sharepoint.

   

  Chaos desktop 10

  Chaos desktop version 10 släpptes under april månad och har med sig många stora nyheter och förbättringar. Här kan du läsa om några av dem:

  Namnkonvention 2.0

  En stor nyhet i Chaos desktop 10 är möjligheten att skapa namnkonventioner som hanterar:

  Namnde...

  Läs mer