• Kundreportage med Långhult marktjänst: “I Topocad lär jag mig något nytt nästan varje dag”

  Trots ett år som präglats av nedskärningar och oroligheter har Långhults marktjänst fullt upp. Förutom ett späckat schema valde de att satsa framåt genom att fokusera på maskinstyrning och ett nytt CAD-verktyg. Arbetsledaren Christoffer Petersson berättar här om hur Topocad förändrat både hur han och hans anställda arbetar och vilket kunskapslyft det inneburit för hela företaget.

  Familjeföretaget Långhults marktjänst med sin bas i Gislaved är specialiserade på markanläggning och arbetar bland annat med asfaltering, rörschaktning och markbyggnad. Företaget grundades av Fredrik och Katarina Petersson 1995. Sedan tio år tillbaka har sonen Christoffer Petersson arbetat som arbetsledare i företaget, och hans yngre bror som transportledare.

  Mer att göra än någonsin – trots pandemin

  I dagsläget arbetar 34 personer inom företagets tre systerbolag och trots en pågående pandemi där många har tvingats pausa har företaget sett en motsatt utveckling.

  – Det har faktiskt varit helt vansinnigt, trots pandemin har vi haft otroligt mycket att göra, säger Christoffer. Många har så klart varit tvungna att backa, men flera har valt att satsa istället och velat göra något gott av den tråkiga situationen, vilket känns jättekul.

  Ett nytt CAD-verktyg för att hänga med i utvecklingen

  En del i företagets utveckling skedde när Christoffer och hans kollega för drygt 1,5 år sedan insåg att det var dags att leta efter ett nytt CAD-verktyg. De ville hänga med i den tekniska utvecklingen och satsa på maskinstyrning. Det ligger rätt i tiden och nästan alla nya grävmaskiner som köps in i Sverige är monterade med maskinstyrning, berättar Christoffer.

  I deras dåvarande verktyg gick också mycket tid åt att föra över material till och från programmet så de sökte efter ett mer effektivt och automatiserat verktyg. De letade länge och såg över ett flertal leverantörer, och efter några visningar och det faktum att de även blev tipsade om att välja Topocad, landade beslutet där.

  – Det fanns många andra program som hade bra förutsättningar, men Topocad hade bäst helhet, säger Christoffer. Topocad är så brett, och det känns inte som att det finns något som programmet inte hanterar. Jag lär mig något nytt nästan varje dag.

  Så har Christoffer lyckats spara både tid och resurser

  Även om Christoffer dagar till stor del går ut på att arbeta i Topocad, spenderar han mycket tid på att mäta ute på olika projekt. När ett nytt byggprojekt inleds åker han dit för att mäta och samla in informationen som behövs för att projektera. Därefter åker han tillbaka till kontoret och lägger in all information i Topocad och börjar rita.

  – Jag lägger mycket tid på utsättningar i början när jag bygger modellerna, men jag vet att det är något som i slutändan kommer spara mig tid och resurser då tydliga modeller gör att grävmaskinsförarna blir mer självgående, berättar Christoffer. Modellerna jag gör i Topocad sparar i snitt in en person ute på arbetsplatsen.

  Christoffer lyfter också vikten av att hålla kontakten med maskinförarna ute i projekten. När han vet vilken maskin som ska till en viss arbetsplats kan han kontinuerligt kommunicera med personen som ska gräva och de kan uppdatera varandra om det löpande arbetet.

  Topocad är limmet som håller ihop företagets olika beståndsdelar

  Det tog inte lång tid innan Christoffer insåg hur mycket de kunde effektivisera inom företaget med hjälp av Topocad. Det visualiserades exempelvis när de arbetade med plintar under högsäsongen förra året. Under den stressiga våren är det oftast fullt upp och svårt att få ihop folk, och mycket måste bli färdigt innan midsommar.

  – Tidigare krävdes det en eller två personer till grävmaskinen för att få rätt läge och höjd på plinten. Men nu hade maskinförarna all information de behövde i grävmaskinen, vilket gjorde det lätt för dem att gräva själva. Vi ökade effektiviteten och kunde även minska på antalet mantimmar.

  Maskinförarna får nu inte bara en terrängmodell utan en ritning. På så vis kan de se skopans höjd och läge och slipper ha en pappersritning i knäet. Dessutom blir arbetet mer exakt.

  – Topocad är kärnan och helheten i det vi gör, säger Christoffer. Vi har ritningar i ena änden och maskiner i den andra änden och Topocad bildar en helhetsprocess som binder ihop alla de olika delarna av företaget.

  Ökade möjligheter att hela tiden bredda sin kompetens

  Samarbetet tillsammans med Adtollo har sedan start fungerat väldigt bra enligt Christoffer. Han lyfter personalens engagemang och känsla för service och att personalen verkligen brinner för sitt arbete.

  – Man bemöts inte bara av ett ja eller nej-svar utan de förklarar och visar för att man verkligen ska förstå, säger Christoffer. Efter att ha hjälpt oss med en uppgift kommer de ofta även med förslag på andra saker vi skulle kunna göra för att utnyttja systemet fullt ut. Den vägledning vi får är verkligen värdefull. Bara genom en kort tutorial kan en rad frågetecken redas ut tack vare den kompetens Adtollo besitter – och som de också är väldigt måna om att dela med sig av.

  Christoffers 3 tips för att lyckas bättre med maskinstyrning:

  Var noggrann och tydlig vid inmätning

  Det viktigaste är att säkerställa att man får med sig relevant information i form av höjder vid inmätning. Var väldigt noggrann när du mäter och samla in så mycket data som möjligt som underlättar för projektering och modellbygge.

  För en dialog med maskinförarna

  Kommunicera hela tiden med maskinförarna. Genom att vi ofta är i kontakt vet jag exempelvis att de behöver extra utrymme i voterna så jag brukar bredda dessa så att de är lite större än i verkligheten. Jag färglägger dem på ett visst sätt och de med exakta mått i en annan färg. Att vi hela tiden för en dialog gör att maskinförarna har bättre koll på ritningarna, och de kontaktar mig direkt om det är några konstigheter.

  Använd ett smidigt program

  Topocad är ett lättarbetat program. Det blir aldrig några långa stillestånd och det går fort att göra ändringar i programmet. Befinner jag mig exempelvis ute på ett projekt och vi ser en ändring som behöver göras kan jag fixa det direkt i min laptop och överföra ändringarna till maskinen.

 • Fler nyheter

 • Höstens kurser i Chaos desktop är här!

  Kurserna Chaos desktop Grundkurs och Chaos desktop Admin finns nu tillgängliga för hela hösten.

  De första kurserna är planerade i september:

  2 september 13.00-15.00. Grundutbildning Chaos desktop, webb. Pris 1 600:- 16 september 13.00-15.00. Administratörsutbildning Chaos desktop, webb. Pris 1 600:- Webbkurs Chaos desktop Grundutbildning

  Här får du lära dig att använda de tidsbesparande f...

  Läs mer
 • Reportage: Mycket nytt i Topocads nätutjämning!

  Läs reportaget om våra nya funktioner i Topocads Nätutjämning:

  Thomas Dubois är lantmätare och undervisar till vardags på Kartoteks mätnings- och kartutbildning. Han har bidragit med framför allt beräknings-delen av Topocads nätutjämning och berättar här om nyheterna och det han kallar ”HMK 2020 plus”.

  Nätutjämningen i Topocad har inte förändrats så mycket under det senaste decenniet, men ...

  Läs mer
 • Kundreportage: Livet som mättekniker i bergsprängningsbranschen

  ”Topocad ger dig den där yttersta precisionen” Herman Davidsson, mättekniker på Bohus bergsprängning

  Läs vårt kundreportage!

  Text: Sandra Mickelsson Bilder: Bohus bergsprängning

  Spränga berg är ingen enkel uppgift, i synnerhet inte när man ska spränga i innerstan intill vägar och lägenheter med specifikt uppsatta krav. Då krävs inte bara kunskap – utan även känsla och erfarenhet då n...

  Läs mer
 • Webbvisning: Chaos desktop & Congeria

  Nyfiken på Chaos desktop & Congeria? Anmäl dig till vår WEBBVISNING för att se hur systemet kan effektivisera din dokumenthantering.

  👉Webbvisning av Chaos desktop & Congeria 4 juni kl 09.00-09.30 Kostnadsfri

  👉Visningen riktar sig till dig som är nyfiken på vad Chaos desktop är, men du som redan är användare är också varmt välkommen!

  ANMÄL DIG HÄR!

  Läs mer
 • Chaos desktop 10.0.1 är här med buggfixar för Sharepoint

  Nu släpper vi Chaos desktop 10.0.1. En version som bland annat innehåller en del fixar för Sharepoint.

   

  Chaos desktop 10

  Chaos desktop version 10 släpptes under april månad och har med sig många stora nyheter och förbättringar. Här kan du läsa om några av dem:

  Namnkonvention 2.0

  En stor nyhet i Chaos desktop 10 är möjligheten att skapa namnkonventioner som hanterar:

  Namnde...

  Läs mer