Skip to main content

Rätt data i BIM-projektet med hjälp av Chaos desktop när Södersjukhuset byggs om

sodersjuhuset_byggs_om

Ombyggnaden av Södersjukhuset i Stockholm är ett gigantiskt projekt och i ett av delprojekten arbetar Johanna Silvemark. Hon är modellansvarig på Byggnadstekniska Byrån och får med hjälp av Chaos desktop informationen rätt enligt beställarens krav. Det kvalitetssäkrar det stora dokumentflödet, säger hon.

Johanna Silvemark har precis laddat upp en 3D-modell i ett stort projekt. Hon är modellansvarig på Byggnadstekniska Byrån, BTB, och arbetar med en del av den gigantiska ombyggnaden av Södersjukhuset. På sjukhusområdet ska äldre byggnader ersättas med nya för vård, kirurgi och andra medicinska aktiviteter. Man satsar drygt 3 miljarder och allt planeras stå klart i årsskiftet 2017/2018.
Det är ett omfattande dokumentflöde som Johanna arbetar med. 3D-modellen är bara en av cirka 16 stycken som tillsammans gestaltar en av fyra huskroppar i sjukhusprojektet. Till detta kommer ett stort antal ritningar. Regelbundet tar den webbaserade projektplatsen, Apricon C3, emot modeller och ritningar som studeras av berörda konsulter, entreprenörer och beställare. I detta projekt är Locum beställare.
– Upp till ett 100-tal ritningar på samma gång är inte ovanligt, säger Johanna.

Rätt metadata i projektet

Det är alltså ett omfattande BIM-projekt där information strömmar till samma plats. För att få en struktur på datakommunikationen har beställaren ställt upp riktlinjer för hur det ska se ut. Johanna och hennes kollegor arbetar med Chaos desktop för att ritningar och modeller ska få rätt information enligt riktlinjerna som gäller för alla som levererar information.
– Vi börjar först med att konfigurera Chaos desktop efter kundens krav. Det är en stor fördel att vi på detta sätt kan bestämma vilka funktioner som vi behöver och anpassa vårt arbete efter hur projektet ser ut. Vi skapar också en mappstruktur för att vi internt ska få en överblick.
Informationen baseras på metadata i ritningarna och modellerna, vilket gör egenskaper sökbara. En viktig del av anpassningen är att bestämma vilka slags metadata som ska matas in i programmet. Dock finns det skillnader mellan dessa typer och därför anpassar Johanna metadata som är relevant till varje dokumenttyp. En ritnings metadata är till exempel mer rik på data än modellens.

Informationsutbyte underlättas

Varje gång Johanna laddar upp information underlättas detta av Chaos desktop som samverkar med projektverktyget Apricon C3.
– Ritningsförteckningen som vi gjort i Chaos desktop kopplas till projektplatsen. Det innebär att den hämtar information om varje ritning via metadata som är inlagt i programmet.
På så sätt säkerställs att flödet når sitt mål och att alla som har tillgång till den virtuella samlingspunkten får korrekt information från BTB.
– Eftersom egenskaperna i metadata är förinställda betyder detta att rätt slags information alltid hamnar där. Det gör att informationen kvalitetssäkras.
Detta är ett kvitto på Chaos desktops förmåga att samarbeta med andra program och webblösningar. Det är naturligtvis en av förutsättningarna, att kommunikationen fungerar när Södersjukhuset ska byggas om.

 

Kontroll över ärenden

Ritningsförteckningen bifogas ritningen och skapas med hjälp av metadata. Varje gång en sådan förteckning skapas eller varje gång information laddas upp blir detta till ett ärende i programmet.
– I denna ärendehantering kan vi följa arbetet och gå tillbaka för att se vad som är gjort. Om det har uppstått något problem med något dokument kan vi gå in i historiken, se vad som har hänt och lösa problemet.
Programmet är också en hjälp när Johanna behöver lokalisera fel och brister i den stora mängden av data och uppgifter. En annan nyttig funktion är att ritningsstämplarna fylls i automatiskt.
– Informationen till stämplarna hämtas av programmet vilket gör att denna text blir korrekt utan att någon behöver skriva in den för hand.
För att hindra eventuella fel har vissa fält definierats så att de innehåller ett visst antal tecken. Anges ett felaktigt antal i fältet varnar programmet.

Flödet regleras på BTB

I ett kortare perspektiv handlar det om att få en bra informationsstruktur med hjälp av programmet, till exempel i ett projekt. I ett vidare perspektiv är det betydelsefullt att hela företaget ska arbeta efter samma regler och att man på så sätt kvalitetssäkrar informationen.
– Vi har tre kontor i Sverige och för oss är det nödvändigt att vi arbetar på samma sätt enligt våra interna regler, säger Simon Glans som är Chaos-ansvarig. Det garanterar att den information vi lämnar har hög kvalitet.
Det är naturligtvis viktigt även i Södersjukhus-projektet. Chaos desktop bidrar till att säkra informationsströmmen från BTB till deltagarna i delprojektet på ett tryggt sätt. Man slipper lägga ned tid på att kontrollera när all möjlig data väller fram i projektet. Fel minskas och effektiviteten höjs i detta enorma ombyggnadsprojekt.

Text: Love Janson

Vill du få information om våra produktnyheter och evenemang?

Prenumerera på våra nyhetsbrev!

Bli kontaktad

Fyll i formuläret så kontaktar vi dig så snart vi kan.

Obligatoriskt